Tužilac: Skaka je prijetio svjedocima, može pobjeći iz BiH

 

U Općinskom sudu u Sarajevu se održava ročište o određivanju pritvora bivšem gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki.

Tužilaštvo je predstavilo svoj iscrpni izvještaj i u prijedlogu navelo da postoji osnovana potreba za određivanjem pritvora.

Kako su naveli, osumnjičeni ne negira činjenicu da je još akreditovano lice, i da se još može kretati i može lagano otići iz zemlje, pošto je ambasador u Kataru, a BiH nema bilateralne odnose s tom zemljom piše Klix.

Također ima sestru u Istanbulu, a mi, kako su naveli, s Turskom imamo pravne poteškoće te nam iskustvo govori da s tom zemljom imamo osuđene osobe koje nisu izručene.

U slučaju puštanja, kako se zaključuje, bio bi nedostupan jer bi mogao otići bez problema.

U izvještaju Tužilaštva se navodi i da su, po nalogu osumnjičenog, maskirane osobe utjecale i plašile svjedoke.

“Radi se o osobi koja je spremna na sve da utječe na ishodovanje procesa”, naveli su.

Ranije smo objavili da je postupajući tužilac Tužilaštva KS predložio Općinskom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenom Abdulahu Skaki.

Skaka je pod istragom Tužilaštva zbog više krivično-pravnih radnji tokom mandata gradonačelnika Sarajeva.

Obraćanje Senke Nožice

Sudu se potom obratila Skakina braniteljica Senka Nožica. Komentirajući stvari koje se Skaki stavljaju na teret, ona je kazala da je gradonačelnik imao pravo da se savjetuje da stručnim licima te je imao pravo na saradnju.

“On je imao pravo na saradnike, jer za to postoji pravni osnov. On je, što se toga tiče, postupao u skladu sa Zakonom. Svakom rukovodiocu su potrebni savjetnici. Ako je to pogrešno, onda je svako imenovanje od 1995. krivično djelo. Bilo kakva krivična konotacija je pogrešna”, istaknula je.

Dalje je dodala da novac koji je grad Sarajevo prebacivao bilo kome, ne podliježe mišljenju Pravobranilaštva.

“Radi se o pogrešnom tumačenju. Tužilaštvo je maliciozno po tom pitanju”, tvrdi Nožica.

Dodala je da gradonačelnik za ugovore veće vrijednosti mora dobiti saglasnost Gradskog vijeća.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79