Tužilaštvo BiH čeka dokaze iz SAD-a o boravku Hamze Labidija u Siriji

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora za još dva mjeseca Hamzi Labidiju, koji je osumnjičen za terorizam zbog ratovanja u Siriji.

Odbrana se protivila tom prijedlogu, ističući da je Labidi u pritvoru dok se čeka prikupljanje dokaza da je u Siriji bio rat i da je “ISIL teroristička organizacija”.

Tužilaštvo je zatražilo pritvor po svim osnovama, navodeći da je dio dokaza prikupljen, a da se neki i očekuju.

Tužiteljica Biljana Golijanin rekla je da su prikupljeni dokazi koji ukazuju na osnovanu sumnju da je Labidi počinio krivično djelo “protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama”, javlja BIRN BiH.

Golijanin je kazala da su saslušane žene koje su se vratile iz Sirije. Navela je da se čeka odgovor Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država (SAD), ekspertska studija Vlade Azinovića, kao i da pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) obave vještačenje na Facebooku.

Ona je naglasila da je osumnjičeni često tražio komunikaciju, između ostalih i sa drugim osumnjičenim. Osim toga, kako je dodala, za određivanje pritvora treba imati u vidu i visinu zaprijećene kazne i prirodu krivičnog djela.

Odbrana je predložila da se umjesto pritvora odrede mjere zabrane, istaknuvši da je osumnjičeni već tri mjeseca u pritvoru a da istraga traje četiri godine.

“Danas čekamo da nam profesor Azinović kaže da je ISIL teroristička organizacija i da nam stigne izvještaj Ministarstva pravde, da nam takođe to kaže – rekao je branilac Senad Bilić, dodavši da su saslušane žene svjedočile da je u Siriji rat.

On je dodao da mu nije jasno koliko SIPA-i treba da izvrši uviđaj na Facebooku.

Branilac je kazao da je Labidi otišao u Siriju sa 15 godina, da ga je majka tamo odvela, te da se nije mogao vratiti.

Dodao je da je osumnjičenom oduzet pasoš i da ne može pobjeći, kao i da ne može ponoviti djelo, jer “nema više rata u Siriji, kao ni ISIL-a, izuzev nekih frakcija”.

“To ovdje nije bitno pošto se, nažalost, ovdje odlazak na avion za Siriju smatra krivičnim djelom – rekao je Bilić.

On je dodao da su već podignute optužnice protiv nekih koji su vraćeni u BiH kada i Labidi, bez dokumentacije iz SAD-a.

Tužiteljica Golijanin je kazala da će se u nastavku postupka vidjeti koji se to dokumenti čekaju. Ona je napomenula da su se neki državljani BiH sami vratili iz Sirije.

Sudiju Zorana Božića takođe je interesovalo zbog čega je toliko važna dokumentacija iz SAD-a, bez koje su neke optužnice podignute. Tužiteljica je rekla da je svaki slučaj za sebe, te da očekivani dokumenti govore o boravku osumnjičenog u Siriji i učešću u ratnim dejstvima.

Labidi je u decembru 2019. godine vraćen u BiH sa još šestoricom, također osumnjičenih za učešće na stranim ratištima, a protiv trojice njih su već podignute optužnice.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79