Tužilaštvo BiH dalo zeleno svjetlo FUP-u da ispita ambasadora Vujića za navode o terorizmu u BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je dalo nalog Federalnoj upravi policije da sasluša ambasadora Bosne i Hercegovine u Uredu Ujedinjenih nacija u Ženevi, Bojana Vujića, nakon što je u svom izlaganju iznio šokantne tvrdnje o navodnom terorizmu u BiH.

Klix.ba izvještava da je ovaj korak uslijedio nakon što je Federalna uprava policije dostavila informaciju i službenu zabilješku Tužilaštvu, tražeći saglasnost za provođenje ovog saslušanja.

U službenoj zabilješci Federalne uprave policije navodi se da Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova nema informacije koje bi potvrdile istinitost Vujićevih navoda koji negativno utječu na ugled zemlje i kredibilitet sigurnosnih službi na međunarodnoj razini.

“Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova – Federalno ministarstvo unutarnjih poslova ne raspolaže informacijama koje mogu potvrditi istinitost navode ambasadora Bosne i Hercegovine Bojana Vujića koje negativno utječu na ugled Bosne i Hercegovine i kredbilitet službi sigurnosnog sistema Bosne i Hercegovine na međunarodnom nivou”, navodi se u službenoj zabilješci.

Posebna pažnja se posvećuje dijelovima Vujićevih izjava koji se odnose na širenje mržnje i netrpeljivosti prema određenim etničkim i vjerskim grupama.

U skladu s tim, FUP ističe mogućnost da se istraži da li u njegovim izjavama postoje elementi koji bi mogli konstituirati krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, prema Krivičnom zakonu BiH.

Nakon što je Vujić iznio svoje kontroverzne tvrdnje, mnogi političari su pozvali na njegovu ostavku, međutim, proces povlačenja diplomata je kompleksan i često se izbjegava. Čak i kada postoji politička volja za povlačenjem, to može biti otežano zbog međunarodnih obaveza i odnosa s drugim državama.

Dodatno, čini se da postoji međusobno odobravanje ambasadora koji su nepoželjni u drugim funkcijama, što dodatno komplicira situaciju.

Ovo se može tumačiti kao kompromis između političkih snaga kako bi se osigurala stabilnost u diplomatskim odnosima, unatoč potencijalnim kontroverzama ili štetnim izjavama pojedinih ambasadora.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79