Tužilaštvo BiH donijelo naredbu o provođenju istrage protiv Dragana Mektića

Tužiteljstvo BiH donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv Dragana Mektića.

Kako navode iz Tužilaštva, naredba o provođenju istrage donesena je nakon što je u radu na predmetu tužiteljstvo došlo do više dokaza o postojanju osnova sumnje o počinjenim kaznenim djelima -zlouporaba položaja ili ovlasti (članak 220. KZ BiH), odavanje tajnih podataka (članak 164. KZ BiH), te davanje lažnog iskaza (članak 235. KZ BiH).

“Naime, iz do sada prikupljenih dokaza proizlazi osnov sumnje da je navedni kao odgovorna osoba, u svojstvu ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH, pribavio određene povjerljive podatke, a potom ih na različite načine, iako je znao da je obvezan čuvati tajne podatke, podijelio sa osobama koje nemaju ovlasti za pristup podacima sa oznakom tajnosti, a potom neistinito obavještavao javnost, te u konačnici dao lažan iskaz u Tužiteljstvu BiH, što je prouzročilo teške posljedice za sigurnost, vladavinu prava i ugled Bosne i Hercegovine”.

S obzirom da će u tijeku istrage, biti tretirani dokumenti i dokazi sa oznakama tajnosti, i predmet će u narednom periodu dobiti oznaku tajnosti, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Mektić nakon odluke Tužilaštva BiH: Glavna tužiteljica štiti bliske rođake!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments