Tužilaštvo BiH: Državljani BiH prokrijumčarili 60 ilegalnih migranata

Tužitelj Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv četiri bh. državljanina koji se terete da su u drugoj polovini prošle godine počinili krijumčarenje oko 60 migranata, sa područja Bosne i Hercegovine na područje Hrvatske.

Optužnica je podignuta protiv Zejida Šabića, rođenog 1969. u Velikoj Kladuši, Hasiba Mehića, rođenog 1969. u Velikoj Kladuši, Senaila Miskića, rođenog 1991. u Velikoj Kladuši, te Damira Hušidića, rođenog 1981. u Velikoj Kladuši.

Optuženi se terete da su djelujući kao organizirana skupina, sa jasno podijeljenim ulogama i zadacima, radi ostvarivanje nezakonite imovinske koristi, vršili transport i krijumčarenje ilegalnih migranata, koji nisu ispunjavali uvjete za zakonit ulazak i boravak u BiH, sa područja Bosne i Hercegovine, uglavnom sa područja USK, prema teritoriji Hrvatske i Evropske unije, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici je navedeno da su optuženi u periodu od početka septembra 2020. pa do decembra 2020. izvršili krijumčarenje oko 60 ilegalnih migranata, te su na taj način optuženi ostvarili znatnu nezakonitu imovinsku korist, te nanijeli štetu državi Bosni i Hercegovini, ugrožavanjem sigurnosti prouzročenim boravkom i transportom ilegalnih migranata na području BiH.

Optuženi se terete za kazneno djelo Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenja migranata iz Kaznenog zakona BiH, u vezi sa kaznenim djelom Krijumčarenje ljudi iz Kaznenog zakona BiH.

Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem 30 svjedoka, dva vještaka, te prilaganjem 145 materijanih dokaza. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79