Tužilaštvo BiH formiralo predmet nakon zaprimanja prijave Bakira Nakaša

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet i prikuplja informacije nakon zaprimanja prijave doktora Bakira Nakaša.

Tužilaštvo BiH, zaprimilo je prijavu koju je, u ime više osoba, uputio dr Bakir Nakaš, a zbog (ne)postupanja odgovornih osoba i teških posljedica pandemije Covid 19, po živote i zdravlje građana Bosne i Hercegovine.

U okviru predmeta pratit će se aktivnosti dužnosnika institucija, te pravnih i fizičkih osoba, u postupku potrebne nabave cjepiva, imunizacije i zdravstvene zaštite stanovništva, a radi utvrđivanja eventualnog postojanja kaznene odgovornosti, zbog teških posljedica, koje je na živote i zdravlje građana Bosne i Hercegovine, prouzročila i još uvijek prouzrokuje eskalacija pandemije Covid 19., navodi se u saopćenju iz ove ustanove.

Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnesena je krivična prijava protiv Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Ankice Gudeljević, ministrice civilnih poslova BiH, Fadila Novalića premijera Federacije BiH i Vjekoslava Mandića, ministra zdravstva Federacije BiH.

Razlog je – postojanje osnovane sumnje da u periodu od 18. septembra 2020. godine do 18. marta 2021. godine, svjesni svojih zakonskih obaveza, nisu obavili ili izvršili svoje službene dužnosti u pogledu osiguravanja i direktne nabavke vakcina potrebnih za imunizaciju stanovništva.

Nakon krivične prijave, sada je pokrenuta i online peticija.

Možete je potpisati OVDJE.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79