Tužilaštvo BiH ima novu praksu: Mirno spavajte nećemo vas procesuirati

Tužilaštvo BiH ima neobičnu praksu ignorisanja zvaničnih medijskih upita o određenim predmetima koji su otvoreni u tom tužilaštvu i uopšte ne odgovara na njih bez obzira koliko puta ih pitate.

Novinska agencija Patria u više je navrata slala upite oko istrage u vezi diplome prvog čovjeka OSA-e Osmana Mehmedagića koju je stekao na AU u BiH. Iako smo pitanja precizirali u vezi AU u BiH o kojem tri tužilaštva imaju formirane predmete (Tužilaštvo BiH, Tužilaštvo KS i Tužilaštvo TK) jedino iz Tužilaštva BiH ne odgovaraju na upite u kojoj je fazi istraga ili provjere. Poznato je da AU u BiH zaustavio sve svoje aktivnosti, da su studenti podnijeli krivične prijave o nezakonitostima i ucjenama predsjednika AU u BiH Denisa Prcića. Iako je isplivalo puno detalja i nezakonitih radnji u vezi djelovanja ovog univerziteta u Kantonu Sarajevo gdje nije imalo dozvolu za rad, Tužilaštvo BiH očito ne smatra da bi trebalo bilo šta podijeliti s javnosti.

Isto tako Tužilaštvo BiH ne odgovara ni na upite o diplomama direktora i rukovodilaca policijskih agencija, s obzirom da postoje informacije da su stečene na nekim fantomskim fakultetima i univerzitetima u i van BiH. Tužilaštvo BiH nije željelo odgovoriti da li je vršilo provjere diploma čelnika policijskih agencija, da li je zaprimilo prijave za neke od policijskih službenika SIPA-e, Granične policije BiH, OSA-e.

Ni o predmetu Ikona u kojem je Milorad Dodik, kako saznasmo od njega svjedok, iz Tužilaštva ne žele odgovoriti. Slučaj koji je svojevrsni diplomatski skandal u kojem su tri države Ruska Federacija, Ukrajina i BiH za Tužilaštvo BiH nema nikakav prioritet iako je ugled BiH itekako narušen.

O određenim slučajevima, iz Tužilaštva BiH cure informacije za probrane medije što je vrlo zabrinjavajuće i unosi dodatno nepovjerenje prema toj pravosudnoj instituciji.

To pokazuje da i glavna tužiteljica Gordana Tadić bira slučajeve koje će medijski eksponirati, dok druge krije ili prikriva svoj nerad i tužilaca Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH u pojedinim slučajevima postalo je poligon za obračune sa pojedincima, dok u državi cvjeta korupcija, organizirani kriminal, provodi se antiustavno djelovanje, širi rasna, nacionalna i vjerska mržnja i to sve češće u javnom prostoru. Za Tadić su prioritetni predmeti kada se njoj prijeti ili objavljuju montirane fotografije, ali ne i kada se 2 miliona ljudi potiče na rat, sukobe i mržnju.

Zato me ne iznenađuje činjenica da ne odgovaraju na upite da li će po službenoj dužnosti saslušati Milorada Dodika koji poziva na ‘mirni razlaz’.

Iz Tužilaštva BiH o tome nema otvorenih predmeta čime svim akterima šalje poruku: “Mirno spavajte, nećemo vas procesuirati”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79