Tužilaštvo BiH još nije procesuiralo Dodika: Stalno vrijeđanje Bošnjaka i žrtava genocida

Milorad Dodik
Milorad Dodik

Nacionalistički ispadi člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika prema Bošnjacima koje najčešće naziva muslimanima (vjerska grupa) sve su češći u javnom prostoru. Ako su prije bili sporadični, u posljednjih godinu, dvije Dodik više ne bira ni vrijeme ni mjesto za vrijeđanje žrtava genocida, žrtava ratnog silovanja, negiranje genocida. Za taj očiti govor mržnje do sada još nije odgovarao.

Krajem januara ove godine Udruženje “Žena-žrtva rata” na čijem je čelu Bakira Hasečić koja je i sama prošla torturu silovanja u Višegradu predalo je krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH zbog vrijeđanja članice CIK-a Vanje Bjelica-Prutina.

Udruženje je podnijelo krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, zbog toga što je, putem elektronskih medija i dnevne štampe, javno raspirivao nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju, te izazivao razdor i netrpeljivost prema konstutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini čime je direktno prekršio KZ BiH – Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti Član 145a (1).

“Dodik je za članicu CIK-a, Vanju Bjelica-Prutina, rekao da je “gospođa koja se predstavlja kao da je predstavnica srpskog naroda, a bila je ili je još udata za Bošnjaka u Sarajevu, muslimana”. Ona je bila udata za Bošnjaka od kojeg se rastavila i zadržala prezime. Bila je udata za Bošnjaka muslimana, razvela se, a zadržala prezime. Malo je to čudno, ali ja sam o tome govorio u političkoj dimenziji…. Zadržati prezime? Kod Srba nisam čuo za taj slučaj da se razvede, a da zadrži prezime”, navode iz Udruženja.

Članice Udruženja tada su navele da “naše traume zbog takvog govora mržnje ponovo proživljavamo.”

Na sastanku sa glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić članicama Udruženja je potvrđeno da je prijava zaprimljena i proslijeđena postupajućem tužiocu koji će ispitati sve okolnosti koje se navode u prijavi.

Skoro pet mjeseci kasnije Hasečić nikada nije pozvana u Tužilaštvo BiH. U izjavi za Patriju kaže da je predmet sigurno otvoren.

“Sigurno je predmet u radu. Znate kako kod njih to sporo ide. I za Ravnogorski pokret smo čekali jako dugo. Sve to jako sporo ide. Mi smo tada bile na sastanku kod glavne tužiteljice Gordane Tadić. Dodik je svojom izjavio uvrijedio sve žene koje su u mješovitim brakovima. Mislim da će biti rezultata ali to sporo ide”, kazala je Hasečić.

Na Sudu BiH u toku je suđenje trojici pripadnika Ravnogorskog pokreta, a na osnovu prijave žena-žrtava Višegrada za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti kada su se okupili u Višegradu i puštali snimke “biće opet pakao i krvava Drina” čime su izazvali strah kod žrtava.

Hasečić je u tom predmetu svjedok, a mučne scene te 2019. godine podsjetile su je na monstruozni zločin silovanja, klanja, ubijanja Bošnjaka 1992. godine u Višegradu.

Nikad nije postojala veća potreba donošenja Zakona o zabrani negiranja genocida, ali i aktivnijeg rada Tužilaštva BiH na predmetima koja podliježu Krivičnom zakonu BiH. Ako je Tužilaštvo BiH moglo ekspresno procesuirati osobe koje su putem Facebooka-a vrijeđale i prijetile tužiteljici Tadić, postoji sasvim dovoljno dokaza o krivičnom djelu koje je počinio Milorad Dodik i koje uporno ponavlja da bi se reagiralo i zaustavilo njegovo vrijeđanje, piše NAP.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79