Tužilaštvo BiH: Mjere pritvora i zabrane za uhapšene u akciji Piramida

Tužilaštvo BiH: Mjere pritvora i zabrane za uhapšene u akciji Piramida


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je Sudu BiH prijedloge za određivanje mjera pritvora za tri osobe te mjere zabrane za četrnaest osoba uhapšenih u sklopu operacije kodnog naziva “Piramida”.

Ova operacija, usmjerena protiv organiziranog krijumčarenja migranata, provedena je u suradnji s međunarodnim partnerima.

Mjere pritvora predložene su za Selima Delića zvanog “Selko” iz Cazina, Amela Mušinbegovića zvanog “Ćelo” iz Visokog i Dženetu Hadžiosmanović iz Sarajeva. Troje osumnjičenih su državljani BiH i terete se za organizirano pronalaženje, vrbovanje, transport, smještaj i krijumčarenje ilegalnih migranata prema teritoriju Republike Hrvatske i dalje u Europsku Uniju. Za svoje usluge naplaćivali su iznose od 1.500 eura ili više po osobi, stječući tako veliku nezakonitu imovinsku korist.

Postupajuća tužiteljica iz Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, nakon ispitivanja osumnjičenih, podnijela je prijedloge za mjere zabrane za 14 osoba. Te mjere uključuju zabranu međusobnog sastajanja i bilo kakvog direktnog ili indirektnog kontakta među osumnjičenima, kako bi se osigurao neometan tijek pravosudnog procesa.

Osobe na koje se odnose mjere zabrane su Elvir Kaplan, Tarik Halilović, Eldin Šehagić, Anes Šečerović, Rasim Ganić, Almir Muhović, Nihad Nizić, Dragan Perak, Ermin Bajrić, Sanela Delić, Kemal Karajić, Rasim Samardžić, Redžo Delić i Zuhdija Nadarević, svi državljani BiH.

Operacija “Piramida” rezultirala je prikupljanjem dokaza o krijumčarenju oko 600 migranata, uključujući približno 100 maloljetnih osoba, što ukazuje na opseg i organiziranost kriminalne mreže koja je djelovala unutar granica Bosne i Hercegovine. Sud BiH razmatrat će predložene mjere u nadolazećim danima.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija