Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za poreznu utaju u iznosu od oko 308 hiljada KM

Optuženi, fizička i pravna osoba-poduzeće sa područja Gračanice, terete se da su u periodu od 2014. do 2018. godine, utajili porez u ukupnom iznosu od oko 308.000 KM, te na taj način nanijeli štetu budžetu Bosne i Hercegovine.

Tužitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, podigao je optužnicu protiv:

-Hodžić Aldina, rođenog 1982. godine u Gračanici, državljanina BiH.

-Pravne osobe “OXIS OIL” d.o.o. za proizvodnju, trgovinu i transport Gračanica, čiji je direktor bez ograničenja, u periodu za koji se odnosi optužnica, bio Hodžić Aldin.

Optuženi Hodžić Aldin se tereti da je, u periodu od 2014. do 2018. godine, poslujući putem navedenog poduzeća u prometu nafte i naftnih derivata, ostvario oporezivi prihod od oko 1,4 milijina KM, koji nije prijavio za obračun PDV-a u skladu sa zakonskim odredbama poreznog zakonodavstva BiH.

Na taj način, izvršena je utaja poreznih davanja za PDV u ukupnom iznosu od 239.036,00 KM, za koji iznos je oštećen budžet Bosne i Hercegovine.

Nadalje, optuženi se terti da je sredinom 2015. godine, putem navedenog poduzeća, ostvario promet od 409 605, 00 KM, za koji nije obračunao niti uplatio iznos PDV od 69.605,00 KM, za koji je oštetio budžet BiH.

Optuženi Hodžić Aldin se tereti da je, kao direktor bez ograničenja ovlaštenja u pravnoj osobi “OXIS OIL” d.o.o. Gračanica, djelujući u ime, za račun i u korist navedene pravne osobe nepružajući zahtjevane podatke, odnosno pružajući lažne podatke o stečenim oporezivim prihodima i drugim činjenicama od uticaja na utvrđivanje iznosa poreznih obveza, izbjegao plaćanje poreza na dodanu vrijednost (PDV) u iznosu većem od 200.000,00 KM, dok je pravno lice OXIS OIL d.o.o. raspolagalo na taj način protupravno ostvarenom imenovinskom koristi.

Optuženi Hodžić Aldin tereti se da je počinio produženo kazneno djelo porezne utaje ili prijevare iz članka 210. stavak 4. u svezi sa stavkom 1. Kaznenog zakona BiH, dok se optužena pravna osoba “OXIS OIL” d.o.o. Gračanica tereti se za kazneno djelo porezne utaje ili prijevare iz članka 210. stavak 4. u svezi sa stavkom 1. a u svezi sa člankom 124. Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79