Tužilaštvo BiH pozvalo Milorada Dodika na saslušanje zbog negiranja genocida

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik dobio je poziv Tužilaštva BiH na saslušanje i to zbog negiranja genocida u Srebrenici.

To je potvrdio i sam Milorad Dodik tokom današnje posjete Mostaru, gdje je obrazložio zašto nije želio dati dati saglasnost da se angažuje helikopter Oružanih snaga (OS) za gašenje požara.

Naglasio je da je potrebno istražiti zašto se većina požara dešava na području Hercegovine te je ukazao da entiteti moraju biti osposobljeni za gašenje velikih požara.

“Trebamo učiniti sve da se požari ne dešavaju, da djelujemo preventivno. Kada se to dešava, onda treba imati službe za to. Republika Srpska je osposobila nekoliko helikoptera kojima se požar može gasiti. Kao što vidite, kod svakog požara se djeluje efikasno. Zaustavi se i spriječi bez nekih šteta. Pomagali smo i Federaciji Bosne i Hercegovine i s tim nema ništa zajednički nivo vlasti – rekao je.

Potom se osvrnuo i na to što ne želi učestvovati na sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine na kojoj bi se odlučivalo o angažmanu Oružanih snaga.

“Čujem neku galamu što Predsjedništvo nije odobrilo helikopter. Prvo se trebate raspitati i vidjeti da su ti helikopteri na ivici ispravnosti. Svako ko bi donio takvu odluku rizikovao bi živote pilota. Letjelice su stare 40-50 godina. Hrabrost je tih ljudi da lete. Naravno da to nije jedini razlog zbog kojeg nisam učestvovao u sjednicama Predsjedništva. Taj razlog se dobro zna i to će ostati tako – potcrtao je Dodik.

Poručio je da resursi Republike Srpske za gašenje požara stoje na raspolaganju Federaciji Bosne i Hercegovine i “dobrim ljudima u Federaciji”.

Komentarisao i to što je načelnik Jablanice Damir Šabnaović (SDP) protiv njega podnio krivičnu prijavu i to zbog neangažovanja helikoptera. Pa je tom prilikom govorio i o odluci bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne zakonsku zabranu negiranja genocida.

“Svi imaju pravo na to. Mislim da sam čovjek protiv kojeg ima najviše krivičnih prijava. Svaki dan nešto stiže. Vidim da je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine danas pristiglo da me saslušaju o navodnom negiranju genocida. Mi jednostavno ne želimo imati strance koji nameću zakone, bez obzira kakvi su sadržaji zakona. Očigledno je da se mi u Bosni i Hercegovini nikada nećemo dogovoriti oko toga. Mi Srbi nismo podanici i ne želimo da imamo strance koji će o tome odlučivati – ponovio je.

Istakao je da Christian Schmidt za Republiku Srpsku nije visoki predstavnik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79