Foto Oslobođenje
Tužilaštvo BiH se oglasilo o dolasku bh. ISIL-ovaca

Tužilaštvo BiH se oglasilo o dolasku bh. ISIL-ovaca


Tužilaštvo BiH saopćilo je kako su osumnjičene osobe, koje su večeras transportirane u Bosnu i Hercegovinu, pod istragom zbog krivičnih djela organiziranja terorističke skupine, protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijamai terorizam.

Podsjećamo, uz prisustvo velikog broja policijskih službenika,večeras oko 18 sati na Sarajevski aerodrom sletjela je prva grupa bivših pripadnika ISIL-a, državljana naše zemlje, koji su deportovani iz Sirije. Nakon medicinskih pregleda na aerodromu, policijskim vozilima su krenuli ka pritvorskim prostorijama u Tužilaštvu BiH i centrali SIPA-e.

– U proteklim danima, Tužilaštvo BiH je, u suradnji sa Graničnom policijom BiH, Državnom agencijom za istrage i zaštitu BiH, Ministarstvom sigurnosti BiH, Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, MUP-om Kantona Sarajevo, u koordinaciji i suradnji a Vladom Sjedinjenih Američkih Država i Ambasadom SAD-a u Sarajevu, provelo niz aktivnosti koje su rezultirale transferom više osoba – državljana BiH koji su učestvovali u sukobima na stranim ratištima u Siriji, a protiv kojih Tužilaštvo BiH provodi istrage. Za nekim od tih osoba raspisana je međunarodna potjernica po naredbi Suda BiH, a nakon transporta u BiH, a Tužilaštvo nastavlja sa njihovim kaznenim procesuiranjem u skladu sa zakonom.stoji u večerašnjem saopćenju Tužilaštva.

Tužilaštvo BiH iskazuje daljnju spremnost i posvećenost u provedbi aktivnosti u borbi protiv terorizma i zahvaljuje na suradnji svim agencijama za provedbu zakona u BiH, a naročito Vladi i Ambasadi SAD-a u Sarajevu na iskazanoj potpori i pomoći u realizaciji tih aktivnosti, saopćeno je.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija