Tužilaštvo BiH se oglasilo o pretresima u Sarajevu i Istočnom Sarajevu

Službenici SIPA jutros su, u nastavku operativne akcije Transfer, započeli pretrese na više lokacija na području Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva, a sada se o akciji oglasilo i Tužilaštvo BiH.

– Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA, na području Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva, na ukupno 6 lokacija, vrše pretrese određenih objekata i prostorija, u okviru predmeta na kojem radi Tužilaštvo BiH.

Aktivnosti se odnose na istragu protiv osumnjičenih koji se terete da su u dogovoru i zajedničkom djelovanju sa drugim osobama, kao pripadnici organizirane skupine, nezakonito putem interneta prikupljali podatke od pravnih osoba i preduzeća sa područja Austrije i Njemačke.

Nakon toga su u BiH krivotvorili naloge za plaćanje, koje su dostavljali bankama u Austriji i Njemačkoj, te na taj način nezakonito ishodovali uplate i transfere novčanih sredstava, sa računa pravnih osoba iz ove dvije zemlje, na račune pripadnika organizirane skupine ljudi, koji su radi izvršenja krivičnih djela, za tu namjenu otvorili račune u Hrvatskoj i BiH, a nakon uplata podizali novac i zadržavali za sebe.

Osumnjičeni se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, neovlašteni pristup sistemu i mreži elektronske obrade podataka, prijevara, krivotvorenje isprave, pranje novca, naveli si uz Tužilaštva BiH uz napomenu da je tužilac koji postupa u predmetu, zajedno sa svojim timom, u stalnom je kontaktu i komunikaciji sa kolegama iz Hrvatske, Austrije i Njemačke, a radi dokumentiranja i krivičnog procesuiranja počinitelja ovih krivičnih djela.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79