Tužilaštvo BiH steže obruč oko Milorada: Hoće li Dodik konačno na sud zbog brojnih afera?

Tužilaštvo BiH uveliko radi na predmetima u kojima glavnu ulogu ima Milorad Dodik, lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH. Istrage u vezi s Dodikovom zloupotrebom položaja i njegovim vanustavnim djelovanjem itekako su posljednjih dana aktivirane.

To je jedan od razloga zbog kojih član Predsjedništva užurbano radi na zakazivanju posebne sjednice Narodne skupštine RS s ciljem donošenja akata koji bi urušili bh. pravosuđe.

Novi svjedoci

Kada je u pitanju napad na ustavni poredak, gdje je Dodik prvoosumnjičeni, zajedno s još 12 osoba, tužioci užurbano saslušavaju svjedoke.

Saslušanja su planirana za naredne dane i u Banjoj Luci. Saznajemo da će iskaz dati Siniša Karan, sekretar Vlade RS, koji zbog korone nije mogao doći u Sarajevo.

No, napad na ustavni poredak nije jedini predmet. Užurbano se radi i na predmetu „Ikona“. Do sada su iskaze dale desetine svjedoka. U ovom predmetu su saslušana i sva tri člana Predsjedništva BiH, ali su svi Dodikovi savjetnici i ambasador BiH u Moskvi. U ovaj slučaj umiješan je i Interpol.

Međutim, iako godinama aktivan, predmet koji bi Dodiku mogao zadati najviše glavobolje je „Pavlović banka“, tačnije istraga o tome kako je Dodik kupio vilu u Beogradu.

Riječ je o postupku koji godinama zanima bh. javnost. No, kako saznajemo, ovih dana tužioci su dobili nove podatke putem međunarodnopravne pomoći. S tim je Dodikova nervoza svakim danom sve veća jer tužioci sklapaju kockice.

– Do mene su došle informacije kako američki službenici “rovare” po Tužilaštvu kako bi našli bilo šta protiv mene – rekao je Dodik prošle sedmice.

Bio premijer

Dodik je vilu u naselju Dedinje kupio 14. maja 2007. godine za 750.000 eura. Tada je tvrdio da je vilu platio novcem od kredita, međutim, kako se na kraju ispostavilo, kredit u “Pavlović banci” podigao je tek godinu kasnije, tačnije 27. juna 2008.

Osim toga, utvrđeno je da je zahtjev za kredit ovjerio pečatom Vlade RS, i to dok je bio premijer.

Američke sankcije

Osim toga, Tužilaštvo je pokrenulo provjere i u vezi s proširenim američkim sankcijama Dodiku, tačnije navodima o njegovim novim koruptivnim aktivnostima.

Prije svega se misli na javne tendere, ali i utjecaj na medije, posebno na sankcioniranu Alternativnu televiziju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79