Tužilaštvo BiH uložilo žalbu na odluku Suda BiH: Hoće li majka Davida Dragičevića dobiti imunitet?

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić je 16. jula dala izjavu da se neće poduzimati krivično gonjenje svjedoka – oštećene Suzane Radanović, majke Davida Dragičevića, kako bi u potpunosti mogla dati iskaz o svim saznanjima do kojih je došla, povezanim s osobama koje se dovode u vezu sa stradanjem njezinog sina.

Radeći na provjeri svih okolnosti stradanja mladića Davida Dragičevića, u martu 2018. godine u Banjoj Luci, ukazala se potreba davanja iskaza svjedoka-oštećene Suzane Radanović.

Navedena svjedokinja je u proteklih nekoliko godina bila izložena različitim pritiscima i prijetnjama tužbama i sudbenim procesima u okviru građanskih aktivnosti na zahtijevanju istine o stradanju svoga sina.

“Kako bi svjedokinja Suzana Radanović bez straha mogla iznijeti svoja cjelokupna saznanja o navedenom događaju, mogućim počiniteljima i svjedocima, do kojih je došla posredno, kao i saznanjima od trećih osoba, a da ne bi sebe izložila riziku krivičnog progona, ukoliko se dobivena saznanja ne pokažu istinitim, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, sukladno zakonu, dala je izjavu da se protiv navedene svjedokinje neće poduzimati krivično gonjenje za krivično djelo lažnog prijavljivanja”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Sud Bosne i Hercegovine je 29. jula donio rješenje kojim se ovakva odluka odbija, čime su onemogućene daljnje procesne pretpostavke za davanje imuniteta svjedokinji Suzani Radanović.

“S obzirom na to da je iskaz ove svjedokinje-oštećene, kao i sva saznanja koja navedena ima, od ključne važnosti za kazneni predmet, Tužilaštvo BiH je u zakonskom roku uložilo žalbu na ovu odluku Suda BiH zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka i povrede prava na pristup sudu, kao dijelu korpusa prava na pravičan postupak garantiranog Evropskom konvencijom o ljudskim pravima”, saopćeno je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79