Tužilaštvo BiH vodi istragu o 18 povrijeđenih migranata: Krije li Granična policija informacije?

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine krajem septembra zatražilo je od Granične policije BiH informacije o incidentu koji se u avgustu dogodio kod Velike Kladuše, kada je pronađeno 18 povrijeđenih migranata nedaleko od granice sa Hrvatskom, međutim, kako su nam kazali iz te pravosudne institucije, odgovor još nisu dobili.

Migranti su nakon incidenta, do kojeg je došlo 6. avgusta, ispričali kako su ih hrvatski policajci ostavili u BiH, kod ilegalnog graničnog prijelaza, te da su ih pritom povrijedili. U međuvremenu se pojavio i video snimak na kojem se vidi kombi hrvatske policije, te migranti koji se izvlače iz provalije.

Istragu o tome da li je tog dana došlo do graničnog incidenta preuzelo je Tužilaštvo BiH, a za sve informacije o tome šta se konkretno desilo, javnost je bila zvanično uskraćena. Iz Tužilaštva BiH kazali su nam kako su se oni obratili Graničnoj policiji i tražili određene informacije, koje su im potrebne za sprovođenje istrage u ovom slučaju.

– Tužilaštvo BiH se u navedenom predmetu obratio prema Graničnoj policiji (JGP Velika Kladuša), sa zahtjevom za određenim informacijama, kako bi se moglo odrediti o daljim aktivnostima. Odgovor još nismo dobili – naveli su iz Tužilaštva BiH.

Iz Granične policije BiH, nedugo nakon događaja, potvrdili su kako njihovi službenici rade na istrazi i utvrđivanju da li se zaista dogodio granični incident, ali i da informacije o samom događaju ne mogu davati dok se ne završi cjelokupna istraga.

– U vezi događaja na granici Bosne i Hercegovine, na području Velike Kladuše, upoznato je Tužilaštvo BiH. Granična policija poduzima mjere i ranje pod nadležnošću Tužilaštva BiH, u skladu s čim su informacije u nadležnosti Tužilaštva BiH – saopćili su ranije iz GPBiH, prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79