Tužilaštvo Bosne i Hercegovineo uložilo žalbu zbog odluke o puštanju ministra Lučića

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je žalbu na odluku Suda BiH kojom nije određena mjera pritvora Milošu Lučiću, ministru za ljudska prava i izbjeglice BiH, osumnjičenom za visoku korupciju.

Tužilaštvo smatra da je puštanje osumnjičenog u kućni pritvor već nanijelo štetu istrazi, zbog nemogućnosti kontrole komunikacija osumnjičenog putem interneta, video-poziva i visoko-tehnoloških resursa, kao i putem posrednika ili na druge načine, sa svjedocima i osumnjičenima u predmetu.

Također, ovakva odluka u suprotnosti je sa strateškim opredjeljenjem institucija za borbu protiv korupcije i šalje negativnu poruku naporima institucija i agencija za provedbu zakona u procesuiranju i borbi protiv korupcije i zloupotrebe položaja nositelja najviših funkcija u institucijama vlasti u BiH, a posebnu težinu daje činjenica da je donesena na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, te u vrijeme kada se očekuje da BiH dobije kandidatski status u procesu evropskih integracija, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Žalba Tužilaštva je otpremljena je prema Sudu BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79