Tužilaštvo HNK-a istražuje uprave i odbore Aluminija

”Županijsko tužiteljstvo Mostar već postupa u više slučajeva prijava i formiranih predmeta, a u vezi poduzeća Aluminij d.d. Mostar, te odbacujemo sve prigovore o političkom utjecaju na ovo tužiteljstvo”, saopćeno je iz Ureda glavnog županijskog tužitelja povodom, kako se navodi, medijskih saopćenja i izjava datih s više adresa, udruženja i pojedinaca.

”Pojedini predmeti su u ovom tužiteljstvu formirani na temelju prijava uposlenih djelatnika, članova Sindikata, a neki su formirani i na temelju Izvješća Financijske policije F BiH i Udruge malih dioničara. Među prijavljenima se uglavnom nalaze članovi prijašnjih i sadašnjih uprava i nadzornih odbora društva Aluminij d.d. Mostar. Neki od ovih predmeta su u fazi istrage, a na njima radi više tužitelja i postupanje u ovim predmetima, zbog njihove složenosti, zahtijeva duži rad i provođenje više istražnih radnji, te određenih vještačenja”, navodi se u saopćenju.

Ističe se kako se trenutno u radu u tužiteljstvu nalazi šest predmeta, od kojih su dva predmeta zaprimljena u posljednjih mjesec dana, a podnositelji ove dvije prijave su članovi Udruge malih dioničara Aluminija d.d. Mostar, dok su u pet slučajeva predmeti već ranije završeni, te su o njihovom ishodu upoznati podnositelji prijave i oštećeni.

”Tužiteljstvo HNŽ, u skladu sa svojim mogućnostima, postupa u svim gore navedenim predmetima, te također poziva sve subjekte (sindikat i dr.) da tužiteljstvu dostave informacije i dokaze o eventualnim nezakonitim radnjama i njihovim počiniteljima, kako bi tužiteljstvo provelo sveobuhvatnu istragu i provjeru svih tih navoda, te utvrdilo eventualne počinitelje tih kaznenih djela”, navodi se u saopćenju.
Podsjećamo, jedan od zaključaka sastanaka vezanih za sudbinu Aluminija je i taj da krivci za stanje u preduzeću moraju odgovarati, a to je i na pressici rekao i čelnik HDZ-a BiH rekavši kako će se istražiti oni koji su izvlačili novac iz mostarske tvornice koja je ugašena prote sedmice.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79