Tužilaštvo HNK istražuje kako je zaposlen Mirsad Nikšić dok mu je brat bio premijer

Osim za Mirsada Nikšića, Tužilaštvo HNK i FUP se interesuju i za još šest uposlenika JP Autoceste FBiH

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona je nedavno počelo istraživati zapošljavanja u Javnom preduzeću Autoceste FBiH, saznajemo od dobro obaviještenih izvora. Već je izdat i nalog Federalnoj upravi policije da provjeri kako su se zaposlili pojedini uposlenici ovog javnog preduzeća.

S tim u vezi FUP je od JP Autoceste zatražio potvrdu da li su određene osobe uposlenici ovog javnog preduzeća, ako jesu od kada su u radnom odnosu, na kojim poslovima rade, da li obavljaju neku funkciju u Autocestama, te na koji način su zaposleni, odnosno da li je prilikom njihovog zapošljavanja ispoštovana konkursna procedura.
Premijer u toaletu

Nazvučnije ime, među onima o kojima se raspituje FUP po nalogu Tužilaštva HNK je jedan od izvšnih direktora u JP Autoceste FBiH Mirsad Nikšić, inače rođeni brat bivšeg federalnog premijera i aktuelnog predsjednika SDP-a Nermina Nikšića.

Ostale osobe koje su interesantne Tužilaštvu HNK su Mija Glamuzina, Stipo Batinović, Dario Dolo, Katica Vranjkić, Davor Pravdić i Zlatan Lovrić.

Biće zanimljivo vidjeti da li će Tužilaštvo HNk pokazati interes i za donosioce odluka, odnosno one koji su potvrdili imenovanja i zapošljavanja, ili će se sve “svaliti na leđa” onih koji sz “uhljebljenio”.

Naime, Mirsad Nikšić je imenovan za jednog od izvršnih direktora i to za oblast upravljanja i održavanja u JP Autoceste FBiH na sjednici Vlade FBiH koja je održana 27. jula 2011. godine. Prvi čovjek te Vlade je bio Mirsadov rođeni brat Nermin Nikšić, kojem je trebalo samo četiri mjeseca prije nego što je “uhljebio brata”. Naime, Nikšić je funkciju premijera FBiH od rahmetli Mustafe Mujezinovića preuzeo 18. marta te 2011. godine.

Najsmješnije ili najtužnije u cijeloj priči je bilo zapravo Nerminovo opravdanje, kada su ga novinari pitali zašto je samo četiri mjeseca od preuzimanja mandata “uhljebio” brata. Tada je premijer Nikšić odgovorio kako se on lično nije ni izjašnjavao o ovom imenovanju, jer je tada otišao u toalet.

Nije teško pretpostaviti kako su, navodno prema nepotvrđenim tvrdnjama, Nermina Nikšića tada počeli krišom zvati po kuloarima.

Dirtektor osuđenik

Ostaje pitanje i da li je i za ostale uposlenike o kojima se sada interesuje Tužilaštvo HNK Nikšić morao ići u toalet, ili je stoički istrpio nagon i izjasnio se o njihovom zapošljavanju.

Inače Mirsad Nikšić je imenovan na poziciju izvršnog direktora u JP Autoceste kada je na čelu ovog preduzeća bio Ensad Karić. Vlada FBiH je Karića imenovala za direktora 7. aprila 2011. godine.

Podsjećamo, Karić je nedavno nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora, jer je kao jedan od čelnika mikrokreditne fondacije LOK optužen za zloupotrebu položaja i pranje novca. Osim njega u istom procesu su osuđeni i Nedžad Beglerović na 6,5 godina zatvora, a Zaim Smajović, Alem Beganović i Nedžad Muhović na po četiri godine prenosi Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79