Tužilaštvo KS donio odluku da nema nepravilnosti u izdavanju urbanističke saglasnosti za “Vidikovac” na Trebeviću

Tužilaštvo KS donio odluku da nema nepravilnosti u izdavanju urbanističke saglasnosti za “Vidikovac” na Trebeviću


Tužilaštvo Kantona Sarajevo donijelo je odluku da neće sprovoditi istragu u predmetu koji se odnosi na eventualne nepravilnosti prilikom izdavanja urbanističke saglasnosti za objekat “Vidikovac” na Trebeviću.

Tužitelj je donio odluku zaključivši da se iz dostavljene prijave i spisa očigledno ne radi o krivičnom djelu.

“U jednom predmetu Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo dostavio je ovom Tužilaštvu Informaciju koja se odnosi na eventualne nepravilnosti prilikom izdavanja urbanističke saglasnosti. Postupajući tužilac je nakon analize prikupljene dokumentacije dana 04.06.2024. godine donio odluku da se istraga neće provoditi budući da je iz prijave i pratećih spisa očigledno da prijavljeno djelo nije krivično djelo”, rečeno je za Klix.ba iz Tužilaštva KS.

U drugom predmetu koji se odnosi na eventualne nepravilnosti prilikom same izgradnje navedenog poslovno-ugostiteljskog objekta, Tužilaštvo KS intenzivno postupa u istom, odnosno poduzimaju se radnje u cilju donošenja tužilačke odluke.

U januaru ove godine načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić potpisao je zaključak kojim se prekida postupak pokrenut po zahtjevu Grada Sarajeva za vršenje tehničkog prijema i izdavanja odobrenja za upotrebu izvedenih radova na lokalitetu objekta “Vidikovac – Trebević”.

Kako je navedeno u dokumentu, prekid postupka traje dok se ne otkloni pitanje postojanja krivičnog djela.

Krivične prijave protiv odgovornih u slučaju izgradnje ovog objekta je podnijela i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Objekat je izgrađen u mandatu prošlog gradonačelnika Abdulaha Skake.

Prema ranijem pisanju CIN-a, na mjestu nekadašnjeg manjeg restorana napravljen je sedam puta veći poslovno-ugostiteljski objekat.

Navode da je tu zabranjena gradnja novih građevina, a postojeće se mogu rekonstruirati samo u jednakim dimenzijama, jer je riječ o zaštićenom području na kojem žive rijetke biljne i životinjske vrste.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija