Tužilaštvo KS ipak će morati provesti istragu protiv Sebije Izetbegović i pedijatara

Advokatica porodice Nadin Smajlović Maida Galijatović potvrdila je za Novinsku agenciju Patria da je dobila obavijest Federalnog tužilaštva u kojem se navodi da je pritužba koju su podnijeli na odluku Tužilaštva KS da ne provodi istragu u slučaju Nadin Smajlović preuranjena i da je potrebno preduzeti istražne radnje. Amina Smajlović, majka djevojčice Nadin krajem novembra 2019. godine je zbog nepružanja medicinske pomoći njenom djetetu i otkrivanja profesionalne tajne prijavila direktoricu KCUS-a Sebiju Izetbegović i deset pedijatara Pedijatrijske klinike KCUS-a.

„Mi smo tražili da Federalno tužilaštvo preuzme istragu u svoju nadležnost jer KT KS ne postupa zakonito ili su pod pritiskom i da to Federalno tužilaštvo to riješi. Oni su odluku donijeli 16.02. na održanom Kolegiju Federalnog tužilaštva kojom uvažavaju našu pritužbu kao osnovanu. Navode: Kantonalno tužilaštvo nije utvrdilo odlučne činjenice nije ispitalo sve okolnosti značajne za predmet sa nalogom da provedu istražne radnje“, kazala je Galijatović.

Galijatović je istakla kako je ovo obavezujući nalog za Tužilaštvo KS, a Federalno tužilaštvo vrši nadzor nad radom kantonalnim tužilaštava i treba da obezbijedi zakonitost njihovog rada.

„Oni sada moraju istragu provesti. Kad bi bilo zakonito oni moraju provesti medicinski vještačenje za svaku odluku Tužilaštva da bi utvrdili da li postoji uzročno-posljedična veza, da li je ovim radnjama koje su prijavljene načinjena šteta, da li je narušeno zdravlje, život je u pitanju“, kazala je Galijatović.

Advokatica je kazala da će uputiti zahtjev Tužilaštvu KS kojim će tražiti da se izvrše sve istražne radnje.

„Mi ne znamo koje su im istražne radnje naložili, ali pretpostavljamo da se radi o vještačenju“, kazala je Galijatović.

Iz dopisa Federalnog tužilaštva vidi se da je provedena temeljita analiza dokaznog materijala nakon čega je utvrđeno da su „…pojedine odlučne činjenice od značaja za donošenje pravilne i zakonite tužilačke odluke ostale neutvrđene i nedovoljno rasvijetljene…“, dio je iz odluke Federalnog tužilaštva.

Iako je Tužilaštvu KS dostavljeno mnoštvo dokaza, otpusno pismo, iskaz majke Amine Smajlović, tužiteljica Sanela Škaljić donijela je odluku o neprovođenju istrage. Tu odluku je potvrdila i glavna tužiteljica Sabina Sarajlija nakon čega se porodica putem advokatice Galijatović obraća Federalnom tužilaštvu prenosi Patria.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79