Tužilaštvo KS istražuje AU u BiH: Hoće li odgovarati i Cikotić zbog prevare sa NSA?

Postupajući tužilac Tužilaštva KS Sanin Bogunić intenzivirao je rad na predmetu Američki univerzitet u BiH te je zatražio da Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) počne sa saslušavanjem svjedoka u ovom obimnom predmetu. Kako saznaje Novinska agencija Patria Bogunić traži da se svjedoci ispitaju u vezi nelegalnog održavanja nastave u Sarajevu koju je organizirao AU u BiH i njegov vlasnik Denis Prcić protiv kojeg se vode već dva pravosudna postupka, prevare sa Nacionalnom sigurnosnom akademijom na čijem čelu je bio Selmo Cikotić, sadašnji ministar sigurnosti BiH, traženjem novca od studenata kako bi im bile izdate diplome.

Tužilac Bogunić već nekoliko godina je upoznat sa (ne)zakonitim radnjama Prcića i AU u BiH na području KS. Krajem 2017. godine SIPA je dostavila izvještaj o uočenim nepravilnostima, ali Bogunić nije poduzeo nikakve dalje korake. Kada je konačno na površinu počelo izlaziti sve ono što je godinama zataškavano uz pomoć političkih zaštitnika, a najviše iz redova SDA, i kada su studenti konačno digli svoj glas, prijavili Prcića, organizirali proteste, obavijestili i američke državne organe i FBI, probudilo se i Tužilaštvo KS.

Kada je riječ o oštećenim studentima i iznudi po 1.500 KM za izdavanje diploma Tužilaštvo TK već je ispitalo više od 130 svjedoka. Izuzeta je obimna materijalna dokumentacija, među kojom su i diplome ali one iako su vraćene AU u BiH, nikada nisu uručene studentima. Taj problem trebalo bi riješiti Ministarstvo obrazovanja TK koje u proteklih 15 godina nikada nije izvršilo nadzor nad radom AU u BiH čime snosi dio odgovornosti za cijeli ovaj slučaj. SIPA je u Sarajevu saslušala nekoliko studenata, a nakon Bogunićeve naredbe ovaj slučaj bit će i proširen na više osoba koje su učestvovale u nezakonitim radnjama.

Tako će biti ispitani predavači na Nacionalnoj sigurnosonoj akademiji koje je većinom okupio dekan Cikotić. On danas ne želi govoriti o ovoj temi, ali nekoliko predavača je za Patriju potvrdilo da ih je lično zvao Cikotić i tražio da mu se pridruže i drže nastavu studentima. Polaznici NSA među kojima su bili oni sa drugog i trećeg ciklusa ostali su nemalo iznenađeni kada su prekinuta predavanja, te ostali bez bilo kakve informacije o nastavku školovanja. Iako je većinom riječ o stipendijama i polaznicima iz sigurnosnih i drugih državnih institucija, to ne umanjuje činjenicu da je riječ o prevari.

Neki od polaznika NSA potvrdili su za Patriju da je jedan od predavača na NSA bio i Fikret Muslimović, general u penziji, bivši pripadnik službe KOS-a JNA, bivši savjetnik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Polaznici NSA tvrde da je Muslimović predavanja držao nešto više od mjesec dana nakon čega se prestao pojavljivati. Kao objašnjenje za prestanak njegovog angažmana Prcić je kazao da su za Muslimovića potrebne „jake konekcije“.

Kako kažu polaznici tog programa dio profesora redovno je održavao nastavu, a problemi počinju 2020. godine kada im još uvijek nisu dati indeksi iako su dostavili svu traženu dokumentaciju.

To je izazvalo druge probleme za studente koji su se prebacili na druge fakultete jer nisu mogli dokazati da su polagali ispite na AU u BiH ili da uopšte imaju status studenta. Među polaznicima je bilo pripadnika OS BiH, MUP KS, Sudske policije, MUP USK, GP BiH, FUP-a, tvrde izvori Patrije.

U katalogu NSA kao nastavno osoblje navedeni su: Selmo Cikotić, aktuelni ministar sigurnosti i bivši ministar odbrane, Muhamed Smajić, sekretar Ministarstva odbrane BiH, Samir Rizvo iz Ministarstva sigurnosti BiH, Ferid Mazalović, brigadir u penziji, Osman Sušić predavač na Fakultetu političkih nauka, Senad Kolar, kapetan MO BiH, Alija Kožljak, brigadir u penziji MO BiH, Husejin Omerović, Edin Fako, brigadir OS BiH, Muamer Bezdrob, Arben Murtezić, direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine, Tašo Dacić, penzionisani brigadir MO BiH i zastupnik u Federalnom parlamentu, Alem Kaplan, pukovnik OS BiH. Kao predavači na NSA bili su i Brane Janković i Dževad Burić, penzionisani brigadiri.

Prcić se trenutno nalazi u kućnom pritvoru zbog predmeta koji vodi Tužilaštvo BiH o navodnoj diplomi Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e koju je AU u BiH izdao Mehmedagiću 2013. godine. Istraga je pokazala da nema tragova da je Mehmedagić bio student, a da su se registri matičnih knjiga falsificirali i naknadno dodali ime Osmana Mehmedagića.

Grupa oštećenih studenata je polovinom jula u blizini Američke ambasade, a ispred Srednje mašinske/metalske škole gdje se odvijala nastava za studente AU u BiH održala proteste tražeći pomoć Ambasade SAD i da se Prciću oduzme američko državljanstvo.

Neki od oštećenih studenata održali su sastanak i sa ministricom za nauku, visoko obrazovanje KS Melikom Husić-Mehmedović i upoznali je sa problematikom. Iako je u ostavci, Husić-Mehmedović je obećala da će zauzeti za studente koliko god bude mogla kako bi se riješio njihov status. Studenti AU u BiH u Sarajevu su godinama ostvarivali pravo na zdravstvenu zaštitu u KS sa potvrdama koje su donosili sa pečatom ovog univerziteta, ali odjednom im se više ne priznaje status studenta čime su ostali bez jednog od osnovnih ljudskih prava, prava na zdravstvenu zaštitu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79