Tužilaštvo KS optužilo radnike javnih preduzeća zbog nezakonito stečenih diploma

Tužilaštvo Kantona Sarajevo saopćilo je danas da u saradnji sa Uredom za borbu protiv korupcije aktivno radi na predmetima nezakonito stečenih diploma u Kantonu Sarajevo.

– Postupajući tužioci u protekla tri mjeseca ove godine a po prijavama Ureda za borbu protiv korupcije su podigli, a nadležni sud potvrdio pet optužnica protiv pet osoba zbog krivičnog djela krivotvorenje isprave, odnosno, upotrebe nezakonito stečene diplome za koje su optuženi uposlenici kantonalnih preduzeća i javnih ustanova.

Optužena su dva uposlenika GRAS-a, jedan Ministarstva obrazovanja, nauku i mlade KS, jedan uposlenik Kantonalnog javnog preduzeća Dom za djecu bez roditeljskog staranja i jedan uposlenik Kantonalne javne ustanove Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba – navedeno je u saopćenju iz Tužilaštva.

Iz Tužilaštva KS dodaju da se jednako aktivno i dalje radi po prijavama za ovu vrstu krivičnog djela i od pravnih i fizičkih osoba.

– Tužilaštvo KS prepoznalo je javni interes za ovu vrstu krivičnog djela te su ovi predmeti jedan od prioriteta u radu ove pravosudne institucije. Tužilaštvo KS i Ured za borbu protiv korupcije nastavljaju saradnju i rad kako na ovim tako i na predmetima za druga krivična djela – navodi se u saopćenju Tužilaštva KS.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79