Tužilaštvo KS u 2021. podiglo skoro 1.300 optužnica: Oduzeta imovina od 1.125.000 KM

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je predstavilo rezultate rada u protekloj godini. Saopćili su da je podignuto 1.289 optužnica, od čega se 1.159 odnosi na predmete općeg kriminala.

Kako je navedeno, od 128 optužnica iz oblasti privrednog kriminala i korupcije, 100 ih je podignuto za predmete korupcije, dvije za organizovani i 26 za privredni kriminal.

“U odnosu na prethodne godine, ovo predstavlja najveći broj optužnica za koruptivna krivična djela. Pa je tako u 100 predmeta korupcije optuženo 137 osoba, u 26 predmeta privrednog kriminala optužene su 34 osobe, dok je u dva predmeta organizovanog kriminala optuženo 19 osoba. Dakle, optuženo je ukupno 190 osoba”, istaknuto je.

Kao neke od značajnih optužnica koje se potvrđene u 2021. izdvojili su predmet “Profit” za koji su naveli da predstavlja predmet visokog stepena organizovanog kriminala u vezi s korupcijom, optužnice protiv 21 saobraćajnog policajca koji se terete za krivično djelo primanje dara.

Napomenuto je da je potvrđena optužnica zbog krivičnog djela nesavjestan rad u službi protiv bivših direktora Zavoda Pazarić, zatim optužnice vezane za predmet “Zadruga”, “Kasa”, “Vozačke dozvole”, za poreznu utaju “Heco prom”, korupciju u oblasti zdravstva protiv tri doktora i medicinske sestre, protiv bivšeg direktora Energoinvesta Enesa Čengića, bivšeg ministra Desnice Radivojevića, bivše ministrice Amele Dautbegović zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja, zatim više optužnica zbog davanja mita, uključujući i onu protiv funkcionera SDA Asima Sarajlića i drugih te optužnice protiv bankarskih službenika, direktora pravnih lica, predsjednika upravnih odbora i drugih pravnih i fizičkih osoba zbog krivičnih djela protiv službene dužnosti.

“Realizovan je jedan od ciljeva iz strateškog okvira za tužilaštva u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji se odnosi na povećanje broja riješenih predmeta korupcije”, tvrde u Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

  Dodik: U subotu ćemo razgovarati s Aleksandrom Vučićem!

Oduzeta i osigurana imovina

Naglašeno je da je u 2021. ukupna vrijednost trajno oduzete imovine pravosnažnim presudama iznosi 1.125.570 KM. Vrijednost trajno oduzete imovine nepravosnažnim presudama je 368.922 KM i 400 EUR-a.

Vrijednost osigurane imovine u novcu je 14.670.543 KM,te brojne nekretnine.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo su poručili da su opredijeljeni da i u ovoj godini u saradnji s policijskim agencijama prioritetno rade na procesuiranju krivičnih djela korupcije i organizovanog kriminala visokog nivoa i da kroz provođenje finansijskih istraga osiguraju da sudovi presudama oduzmu nezakonito stečenu imovinu od počinilaca krivičnih djela.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79