Tužilaštvo neće provoditi istragu o 50.000 maski koje je nabavljao sin Bilsene Šahman

Bavčić je objasnila da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) 6. maja ove godine dostavilo Tužilaštvu službenu zabilješku u vezi s nabavkom zaštitnih maski od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. U prilogu je, kako je rekla, dostavljen i novinski članak u kojem se navode određene nepravilnosti prilikom nabavke 50.000 zaštitnih maski koje su kupljene od firme Panta Rei.

Firma čiji je vlasnik sin Bilsene Šahman nabavljala maske i za FUCZ – 90.000 komada za skoro 200.000 KM

– Nakon izvršenih provjera, postupajući tužilac je 19. oktobra 2020. godine donio naredbu da se protiv Kemala Cacana, Nihade Glamoč i Bariša Bejtovića neće provoditi istraga budući da ne postoje osnovi sumnje da su prijavljene osobe počinile krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja – stoji u pisanom odgovoru Bavčić.

Ona je pojasnila da jedna od spornih činjenica zbog kojih je formiran predmet jeste način na koji je stupljeno u kontakt s firmom Panta Rei Sarajevo, kao i razlog zbog kojeg je ova firma izabrana kao najpovoljnija, uzimajući u obzir to da je direktor Bariš Bejtović sin zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo Bilsene Šahman, koja je prokurista u ovoj firmi.

Oglasio se slastičar: Da nisam Bilsenin sin, ovo nikad niko ne bi spomenuo

– Kako stoji u tužilačkoj odluci, nema činjenica i okolnosti koje bi dovele u vezu Bilsenu Šahman, kao prokuristu navedenog društva a ujedno i zastupnicu u Skupštini KS-a, sa odabirom privrednog društva Panta Rei jer nema subjektivnih niti objektivnih dokaza koji bi van sumnje uputili na takav zaključak. Također, treba napomenuti da je predmetnu odluku o odabiru Panta Rei donio Štab Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo i da, s tim u vezi, u donošenju odluka ne učestvuje Skupština KS – navela je Bavčić.

Kantonalna uprava civilne zaštite u Sarajevu nabavila je 50.000 zaštitnih maski od firme Panta Rei, čiji je trenutni vlasnik Bariš Bejtović, sin Bilsene Šahman, koja je zastupnica Saveza za bolju budućnost (SBB) u Kantonalnoj skupštini.

Bilsena Šahman traži 47.500 KM zbog “povrede ugleda i časti”

Prema ugovoru koji je potpisan 20. marta, vrijednost nabavke troslojnih jednokratnih zaštitnih maski iznosila je 52.650 konvertibilnih maraka (KM) s porezom na dodanu vrijednost (PDV).

Prema osnivačkim dokumentima Panta Rei, kompaniju je sa sinom osnovala Šahman, koja je u toj firmi u vrijeme provođenja nabavke, prema zvaničnom registru kompanija, obavljala posao prokuriste. Djelatnost kompanije je, prema Portalu javnih nabavki i registru kompanija, “njega i održavanje tijela”.

Bariš Bejtović je za BIRN BiH ranije rekao da se firma prije početka pandemije bavila prodajom torti i kolača za tržne centre, ali da je i prije proglašenja vanrednog stanja potpisao ugovore s firmama koje proizvode tekstil i dao im ideju da počnu proizvoditi maske.

Bilsena Šahman, zastupnica u Kantonalnoj skupštini, kazala je ranije da ona ni na koji način nije uticala da njen sin dobije posao nabavke maski. U maju je, nakon objave teksta i na zahtjev Šahman, Skupština Kantona Sarajevo raspravljala o ovoj nabavci i primila k znanju informaciju o nabavci maski.

Šahman je tada imala veoma zanimljiv istup u Skupštini. Između ostalog, kazala je i neke stvari koje bi mogle dovesti do otkrivanja drugih malverzacija.

Znam da vam je “kupovina ruku” svojstvena i da to radite i unutar svoje stranke, rekla je Bilsena Šahman tada na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo obraćajući se zastupnicima SDP-a, a vezano za “prozivke” iz te stranke na račun nje i njenog sina.

– Bila sam svjesna toga i prisutna nekim stvarima kada ste izabirali svoga kantonalnog predsjednika – rekla je Šahman.

Šahman: Niko mi ništa nije dužan, moj sin je zaradio 5.000 KM

Saopćila je tada i kako su joj za ruku u Skupštini kako bi se očuvala tadašnja Vlada na čelu sa Edinom Fortom nudili da upravlja cijelim zdravstvom u Kantonu Sarajevo.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je formiralo predmet koji se odnosi na zloupotrebu položaja i trgovinu utjecajem pri unutarstranačkim izborima za predsjednika Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Sarajevo, ali do danas nije poznato da li je išta urađeno po tom pitanju.

Šahman je, između ostalog, na toj sjednici u vezi s nabavkama koje je vršila Direkcija za robne rezerve Kantona Sarajevo na čelu sa Jelenom Pekić, članicom Glavnog odbora SDP-a, iznijela informacije o mogućem kriminalu.

Faktor je objavio i dokazao da je Pekić kupovala maske od firme u vlasništvu svog stranačkog kolege, ta da postoje sumnje u regularnosti i kod još nekih nabavki Direkcije za robne rezerve, a sve pod velom “državne tajne”. Koliko je poznato, nijedna nadležna institucija se nije pozabavila istragom tog slučaja prenosi Faktor.

Bilsena Šahman: Moj sin nema veze s politikom, zvali su ga da nabavi maske

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79