Tužilaštvo nije briga što su FUP-ovci Munjić i Selmanović pušteni na slobodu

Iako se očekivalo da će Tužilaštvo BiH uložiti žalbu na odluku Suda BiH koja se tiče određivanja pritvora za 18 osoba uhapšenih u sklopu operacije “Black Tie 2”, žalba je podnesena samo za nekolicinu osumnjičenih.

Većina uhapšenih, uključujući visoke funkcionere Federalne uprave policije (FUP) kao što su v.d. direktor Vahidin Munjić i komandir specijalne jedinice FUP-a Mustafa Selmanović, pušteni su na slobodu bez mjera zabrane.

Sud BiH je, nakon detaljne analize dostupnih dokaza, odlučio da za većinu uhapšenih nema osnovane sumnje koja bi opravdala pritvor. Kao rezultat, samo troje osumnjičenih ostaje u pritvoru, dok su ostalima određene mjere zabrane ili su pušteni na slobodu bez ikakvih mjera.

Advokatica Alena Begović, koja zastupa Mustafu Selmanovića, istakla je da odsustvo žalbe Tužilaštva na odluku Suda koji se tiče njenog klijenta i drugih FUP-ovaca ukazuje na to da se tužilaštvo slaže s odlukom suda.

“Tužilaštvo BiH se nije žalilo na rješenje Suda kojim se odbija kao neosnovan prijedlog za određivanje mjere pritvora prema Mustafi Selmanoviću i ostalima, što jasno pokazuje da nema osnovane sumnje protiv njih”, rekla je Begović.

Dodatno, Sud je obrazložio da dokazi koje je tužilaštvo dostavilo nisu bili dovoljni za utvrđivanje postojanja osnovane sumnje, niti za inkriminaciju radnji koje bi upućivale na organizovani kriminal, što bi prema zakonu predstavljalo osnov za isključivu nadležnost Suda BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79