Tužilaštvo reagovalo nakon pisanja Perića: Neprimjereno istupanje sudije, odbacujemo neutemeljene optužbe

Branko Perić, sudija Suda Bosne i Hercegovine, oglasio se danas u vezi s namjerama Tužilaštva BiH da ga sankcionira zbog izdvojenog mišljenja koje je, kao član Sudskog vijeća u slučaju “Respiratori”, iznio tokom izricanja presude.

Perić je u pismu naveo kako se protiv njega vodi medijski linč koji su sa medijima “osmislili grupa tužilaca Tužilaštva BiH”.

Branko Perić se žali: Zbog “Respiratora” me “tužilačko-medijska mafija” želi krivično sankcionirati

Nakon njegovog istupa u javnosti, oglasilo se i Tužilaštvo BiH, a njihovo obraćanje prenosimo u cjelosti.

“Iznošenje bilo kakvih neutemeljenih i proizvoljnih optužbi prema tužiocima, nije u skladu sa sudijskom etikom, te sudija Perić, ukoliko ima saznanja o bilo kakvim nezakonitim postupanjima tužilaca, ista može prijaviti Kancelariji disciplinskog tužioca.

Takođe, smatramo neprimjerenim istupanje sudije, koje se referira na još aktuelne predmete koji nisu pravosnažno okončani. Odbacujemo bilo kakve neutemeljene optužbe na rad tužilaca, a svako ko ima saznanja o nezakonitom postupanju može to prijaviti KDT kao i nadležnim institucijama.

Na ovaj način, ne može se graditi povjerenje javnosti u vladavinu prava i smatramo da Kancelarija disciplinskog tužioca može cijeniti pravilnost postupanja svih nosilaca tužilačkih i sudijskih funkcija u Bosni i Hercegovini.

U Tužilaštvu BiH, zaprimljena je anonimna prijava koja se odnosi na određena postupanja sudije Perića, te je podnesak putem CMS sistema dat u rad tužiocu koji će provjeriti osnovanost navoda iz prijave.

Tužilaštvo BiH svakodnevno na ovaj način zaprima barem nekoliko prijava koje su potpisane ili anonimne, i sa svim se postupa jednako, jer bi bilo nezakonito oglušiti se na podneske kojima se prijavljuju nezakonita postupanja, a takođe svi podnosioci moraju znati da lažno prijavljivanje predstavlja krivično djelo”, navode iz Tužilaštva BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79