Tužilaštvo RS obustavilo istragu protiv Dodika i Viškovića

Tužilaštvo RS-a obustavilo je istragu protiv Milorada Dodika i Radovana Viškovića. Protiv njih dvojice je podnesena krivična prijava zbog, kako se navodi, neprijavljivanja krivičnih djela u Vladi RS-a, piše Federalna televizija.

Krivičnu prijavu je podnio banjalučki advokat Dario Sandić zbog izjava s početka ove godine – da u Vladi postoje zaposleni koji nikada ne dolaze na posao, a primaju plaću. Prijava je podnesena, pisalo je u prijavi, jer su svoja saznanja morali prijaviti tužilaštvu. Iz Okružnog tužilaštva Banja Luka, kojem je podnesena prijava, odgovornost prebacuju na Tužilaštvo RS-a. Iz Tužilaštva RS-a nisu odgovorili na pitanja u vezi s odlukom o obustavljanju istrage protiv Viškovića i Dodika.

Ključno pitanje jeste je li pravosuđe u RS-u, odnosno BiH – nezavisno, kaže analitičar Stefan Blagić. U tom svjetlu, smatra on, treba posmatrati i ovu odluku tužilaštva: „Svaka do sada krivična prijava koja se podnosila protiv nekog od zvaničnika RS-a, prvenstveno SNSD-a – padala je“.

Opozicija u RS-u podsjeća na neke ranije slučajeve kada tužilaštva također nisu reagovala.

– Podsjetit ću – kad je Dodik govorio da prisluškuje opoziciju i kada je javnost reagovala, on je rekao da se šalio. Možda je i ovo neka njihova neslana šala – kaže Vukota Govedarica, SDS-ov zastupnik u NSRS-u.

Milorad Dodik je prije nekoliko dana na Univerzitetskom kliničkom centru RS-a rekao da vrijednu medicinsku opremu u bolnicama pojedinci koriste u privatnoj praksi. Ni na tu izjavu o Dodikovim saznanjima da pojedinci krše zakon zloupotrebom položaja i neovlaštenim korištenjem medicinske opreme niko nije reagovao.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79