Tužilaštvo tereti Vasviju Vidović: “Debevec je uzeo telefon, ona je pružila torbu”

Foto: Detektor/BIRN

Tužilaštvo BiH zvanično je danas objavilo da je Sud BiH u cijelosti potvrdio optužnicu u predmetu protiv advokatice Vasvije Vidović.

Optužnicom Tužilaštva BiH, optužena se tereti da je počinila kazneno djelo – sprečavanje dokazivanja iz članka 236. stav 2. KZ-a BiH.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem pet svjedoka i prilaganjem 15 materijalnih dokaza, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. Postupajuća tužiteljica u ovom predmetu je Bojana Jolović.

Debevec ubacio telefon u torbu

Prema sadržaju optužnice, koja je u posjedu Raporta, 18.12. 2023. godine Vasvija Vidović stigla je oko 18,00 sati u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), i to u kancelariju broj 121 gdje ju je čekao njen klijent, suspendirani predsjednik Suda BiH Ranko Debevec koji je uhapšen zajedno sa bivšim šefom OSA-e Osmanom Mehmedagićem Osmicom zbog nelegalnog prisluškivanja.

Kako se navodi u optužnici, po dolasku u službene prostorije SIPA-e, kada je Ranku Debevcu omogućeno da nasamo komunicira sa Vasvijom Vidović, kao braniocem, bez prisustva policijskih službenika u posebnoj prostoriji Državne agencije za istrage i zaštitu – kancelariji 121. U optužnici se potom opisuje kako je došlo do pokušaja skrivanja telefona Ranka Debevca.

“Vasvija Vidović, svjesna svojih protivpravnih radnji i htijući to, sa ciljem da u predmetnom krivičnom postupku znatno oteža dokazivanje navedenih krivičnih djela pred Sudom BiH, nakon što je Ranko Debevec iz torbe koju je držao kod sebe, izvadio mobilni telefon marke Samsung, crne boje, te ga pružio prema njoj, svjesna i znajući da navedeni mobilni telefon treba biti privremeno oduzet po Naredbi Suda BiH i da služi dokazivanju u krivičnom postupku protiv Ranka Debevca, od njega preuzela telefon.

Učinila je to tako što je uzela svoju torbu sa stola i pomjerila je prema Ranku Debevcu, nakon čega je Debevec ubacio telefon u torbu, da bi potom Vasvija Vidović torbu vratila na mjesto odakle je uzela, te mobilni telefon Ranka Debevca sakrila u svoju torbu, sa ciljem da skrivanjem predmeta, odnosno mobilnog telefona koji služi dokazivanju, znatno oteža dokazivanje u postupku protiv Debevec Ranka, pred Sudom Bosne i Hercegovine”, piše u optužnici.

Time je, kako se navodi, počinila krivično djelo Sprečavanje dokazivanja iz člana 236. stav 2. KZ BiH.

Tužilaštvo BiH je u optužnici navelo da će u ovom slučaju kao svjedoke pozvati Dragana Pekića (SIPA), Miljana Mičića (SIPA), Maju Numanović (SIPA), Bojana Bojića (SIPA) i Alisa Gabeljića (SIPA), te izvesti 15 dokaza.

U skladu sa odredbama člana 70 . i člana 73. Krivičnog zakona BiH, Tužilaštvo BiH je predložilo izricanje mjera sigurnosti prema osumnjičenoj Vasviji Vidović, odnosno mjeru sigurnosti zabranu vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti, i to:
Zabrana vršenja advokatske djelatnosti

Zabranu vršenja advokatske djelatnosti u BiH u trajanju od 3 (tri) godine, od dana pravosnažnosti presude.

U optužnici se navodi da je provedenom istragom na nesumnjiv način utvrđeno da postoji dovoljan stepen osnovane sumnje da je osumnjičena Vasvija Vidović počinila inkriminirane radnje kojima su se stekla sva bitna obilježja bića krivičnog djela Sprečavanje dokazivanja iz člana 236. stav 2. KZ BiH.

“To prije svega proističe iz pribavljenih dokaza objektivne prirode, kao i iz iskaza saslušanih svjedoka, ali i iz iskaza same osumnjičene date pred izabranim braniocem.

Nadalje, iz dostavljenih dokaza kao i iskaza svjedoka takođe prooizilazi da je nakon lišenja slobode osumnjičenog Ranka Debevca istog dana u prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu BiH pristupila advokatica vasvija Vidović, radi pružanja pravne pomoći osumnjičenom licu, kojom prilikom je imenovanoj omogućeno da u prostorijama Agencije obavi razgovor sa osumnjičenim Rankom Debevcem u zasebnoj prostoriji broj 121, koja se službeno koristi kao prostorija za prepoznavanje, te su policijski službenici u konkretnom slučaju imali mogućnost vizuelnog nadzora prostorije u kojoj se nalazio osumnjičeni sa braniteljicom.

Kako to proizilazi iz iskaza svjedoka Dragana Pekića, policijskog službenika Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, on je uočio kako je osumnjičeni Ranko Debevec mobilni telefon koji se kod njega nalazio (dok se čekalo sa izdavanjem naredbe Suda BiH za pretres lica), stavlja u torbu braniteljice koju je ona otvorenu približila osumnjičenom”, navodi se u optužnici.

Pretresom pronađen telefon Ranka Debevca

Nakon obavljenog razgovora sa osumnjičenim Rankom Debevcem, braniteljica Vasvija Vidović, uputila se ka izlazu Agencije, kada je po usmenoj Naredbi Suda BiH, izvršen pretres, te je kod nje pronađen mobilni telefonski aparat osumnjičenog Ranka Debevca.

Navedeno potkrepljuju i iskazi svjedoka Dragana Pekića i Miljana Mičića.

Nadalje, iz službene zabilješke Državne agencije istrage iz zaštitu BiH evidentno je da je advokatica Vidović prilikom ulaska u prostorije Agencije prošla PDZ kontrolu koja je uobičajena i tom prilikom po nalogu polcijskog službenika odložila privatni mobilni telefon koji je posjedovala u namjenski pretinac, nakon čega joj je pošto je utvrđeno da ne posjeduje druge elektronske uređaje, dozvoljeno da uđe u prostorije Agencije.

Osumnjičena Vasvija Vidović je prilikom ispitivanja u Tužilaštvu BiH, kako se navodi, u prisustvu svoje braniteljice Nine Karačić, advokatice iz Sarajeva, potvrdila navode koji joj se stavljaju na teret, o čemu je sačinjen Zapisnik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79