Tužilaštvo TK istražuje federalnog inspektora, on se zabavlja na skupovima SDA

Tužilaštvo TK istražuje federalnog inspektora, on se zabavlja na skupovima SDA


Tri od “četiri ankera” Bakira Izetbegovića imaju probleme sa zakonom a pravosuđe ih istražuje zbog nezakonito stečenih diploma, nabavke respiratora, neadekvatnog liječenja u doba korone, kao i odbijanja liječenja u vrijeme prije korone. Zašto bi im onda smetao korumpirani federalni inspektor?

Piše: Branka Mrkić

Dobra ti ta mala – napisat će neko ispod fotografije sa “malom” – Sebijom Izetbegović, koju je na svoj profil postavio federalni inspektor u TK Amel Mehanović, član Stranke demokratske akcije.

Mehanović očito komentar nije smatrao neprimjerenim:

– Sultanija naša. I sultan je bio tu – nadovezao se na diskusiju.

Fotografija je nastala 2. septembra na skupu u Živinicama koji je označen kao „veličanstveni početak predizborne kampanje“.

Amel Mehanović, rečeno rječnikom Sebije Izetbegović, nije ni luzer ni otpadnik. Naprotiv, on je prototip onoga što SDA podržava – napredovao je zahvaljujući stranačkim vezama, pod istragom je pravosuđa a vrlo je izvjesno i podizanje optužnice protiv njega. I zato je zaslužio da se fotografiše sa sultanijom i prati je na predizbornim skupovima.

Sektor kriminalističke policije MUP-a TK je Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona u drugoj polovini 2020. godine dostavio čak tri izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv bivšeg direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK Amela Mehanovića. Sva tri izvještaja se odnose na postojanje osnova sumnje da je obavljajući ovu funkciju počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja. U dva slučaja donesene su naredbe o provođenju istrage.

Iako u ovim predmetima Tužilaštvo već dvije godine provodi istragu bez podizanja optužnice, činjenica je da se istražuje zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja, a istraga se provodi u vezi sa više situacija u kojima je  zaposlenicima KUIP-a TK pribavio korist u vidu povećanja plate, napredovanja u službi  i drugih privilegija, suprotno zakonu i podzakonskim aktima.

Osim toga, Mehanovića istražuju zbog nezakonitog korištenja službenog vozila i naplaćivanja dnevnica za putovanje od bivšeg direktora.

Prema Žurnalovim izvorima, jedan od razloga zbog kojih se odugovlači sa tužilačkom istragom jeste taj što je Mehanović, za vrijeme dok je bio direktor KUIP-a trgovao uticajem na način da je zapošljavao članove porodica nekih uposlenika Tužilaštva, nakon čega su istrage „usporile“.

Bez obzira na sve, Mehanović je nakon odlaska sa pozicije direktora u KUIP-u TK-a vrlo brzo postavljen na mjesto inspektora u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, gdje se i dalje nalazi bez ikakvih posljedica zbog istraga koje se vode protiv njega.

S obzirom da će uskoro biti upražnjeno mjesto glavnog federalnog tržišnog inspektora, ne bi bilo iznenađenje da Mehanović bude unaprijeđen upravo na tu poziciju.

Mehanović sa direktorom FUZIP-a Anisom Ajdinovićem

Detaljnije o Mehanoviću, istragama koje se vode, kao i podizanju optužnice protiv nekih članova grupe u koju su se udružili Žurnal je već pisao

Luzeri i otpadnici

– Selamim luzere zakrvavljenih očiju, nesretnike i gubitnike koji su otpali od nas i krenuli nekim groznim putem koji će ponovo, ako uspiju, voditi u Tomašice, u logore, u stratišta, i masovne grobnice – ovako je svoj jezivi predizborni govor počela direktorica KCUS-a i kandidatkinja na izborima za Skupštinu KS-a Sebija Izetbegović.

Završila je u ništa manje bolesnom tonu:

– Pogledajte njihova lica, pogledajte ta izobličena, luzerska lica i zakrvavljene oči. Nosi ih mržnja prema nama jer znaju da su nas izdali. Niko vas ne može mrziti kao izdajnici.

Nekoliko dana ranije, na predizbornom skupu u Šerićima kod Zenice, u pauzi između tekbira i pečenog vola, predsjednik SDA i kandidat za člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pohvalio se sa svoja „četiri ankera“: suprugom Sebijom,  muderisom Nezimom Halilovićem, Fadilom Novalićem i Osmanom Mehmedagićem. Ali tri od njegova četiri ankera imaju probleme sa zakonom a pravosuđe ih istražuje zbog nezakonito stečenih diploma, nabavke respiratora, neadekvatnog liječenja u doba korone, kao i odbijanja liječenja u vrijeme prije korone.

Nečim se mora skrenuti pažnja sa te činjenice. Zbog toga moraju najavljivati cirkuse u skupštinama, okretati volove, govoriti o luzerima zakrvavljenih očiju, natucati engleski u režiranim skečevima i podsjećati na masovne grobnice. Moraju šokirati kako bi se zaboravilo na istinu o kojoj ne žele govoriti – njihovi redovi prepuni su kriminala kojeg se više i ne stide.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija