Tužilaštvo TK raspisuje potjernicu za Debasishijem Ganguly

Nekadašnji direktor ”Global Ispat Koksne Industrije” Lukavac (GIKIL) Debasish Ganguly, koji je s krajem prošle godine napustio BiH, nestao je bez traga i glasa.

Protiv njega je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona istragu dovelo do samog kraja i uskoro bi se trebala podići optužnica, ali i raspisati međunarodna potjernica za Gangulyjem.

– Istraga je provođena zbog osnovane sumnje da je Ganguly počinio krivično djelo onečišćenje okoliša. Uskoro će optužnica biti proslijeđena nadležnom sudu na potvrđivanje – kaže Admir Arnautovović, portparol Kantonalnog tužilaštva Tuzla.

Tuzlansko tužilaštvo je svojevremeno tražilo određivanje pritvora za direktora GIKIL-a. Takav prijedlog je odbio Općinski sud Lukavac, odredivši Gangulyju mjere zabrane, prenosi Avaz.

Tužilaštvo je po isteku te mjere tražilo produženje mjera zabrane, ali je Općinski sud Lukavac odbio takav prijedlog i vratio pasoš Gangulyju.

Kao glavni argument za takvu odluku uzeto je rješenje Nadzornog odbora o tome da je Gangulyju u GIKIL-u produžen mandat na četiri godine. No, nakon vraćanja pasoša, Nadzorni odbor GIKIL-a je imenovao novu Upravu, a Ganguly je takve okolnosti iskoristio za odlazak iz BiH koji mnogi tumače i kao bijeg od pravosudnih organa u BiH.

– Mi smo uradili sve u skladu sa zakonom. Niko u ovom trenutku ne zna je li Debasish Ganguly u bijegu i hoće li se odazivati na pozive Suda ako optužnica protiv njega bude potvrđena – izjavio je Enes Halilović, predsjednik Općinskog suda Lukavac.

Sud u ovom predmetu nije zaozbiljno shvatio razloge koje je u svojim zahtjevima za produženje mjera zabrane navodilo Kantonalno tužilaštvo. Između ostalih, navedena je i činjenica da su istražni organi susjedne Srbije u Kraljevu podigli optužnicu protiv Gangulyja, a da je on vrlo brzo nakon toga pobjegao iz Srbije i nikada nije bio dostupan tamošnjem pravosuđu. Isti scenarij očekuje, najvjerovatnije, i naše pravosuđe.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79