Tužilaštvo traži još dva mjeseca pritvora za ISIL-ovca Keserovića

Tužilaštvo BiH zatražilo je danas od Suda BiH produženje pritvora naredna dva mjeseca za Jasmina Keserovića, jednog od sedmorice deportiranih ISIL-ova koji su iz Sirije deportirani 19. decembra prošle godine avionom u Bosnu i Hercegovinu.

Produženje pritvora je zatraženo zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke, mogućeg ponavljanja djela i jer je riječ o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora u trajanju od deset ili više godina.

Tužilaštvo BiH je najavilo da je istraga proširena i u prijedlogu su priloženi dokazi koji se odnose na više osoba koje su boravile u Siriji i tamo viđale osumnjičenog Keserovića.

Dostavljen je i videozapis na kojem Keserović poziva muslimane širom Evrope i svijeta riječima: ”Ustanite, muslimani, ubijajte kršćane i njihove sluge, postavljajte im eksploziv (…) ubijajte ih onako kako ste u mogućnosti. Nemojte praviti razliku između civila i vojnika” – naveli su iz Tužilaštva.

Naglašeno je da je među dokazima i izjava njegovog oca Dževada Keserovića, koji ga je pozivao da se vrati, ali on to odbija. Odbrana je zatražila da mu se odredi kućni pritvor.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79