Tužilaštvo traži produženje pritvora za Kavčanina Mladena Samardžiju

Tužilaštvo traži produženje pritvora za Kavčanina Mladena Samardžiju


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora za Mladena Samardžiju za naredna tri mjeseca.

Samardžija, uhapšen u decembru 2023. godine na Jahorini po potjernici Interpola, još uvijek je pod istragom.

Samardžija, rođen 1990. godine, povezuje se sa Kavačkim klanom i smatran je jednim od najtraženijih bjegunaca kojeg je tražio i Europol.

Prema optužbama, kao član međunarodne kriminalne grupe, koordinirao je rukovanje i isporuku ilegalne droge i novca putem SKY komunikacije, te vrbovao nove članove kriminalne organizacije. Svojim kaznenim radnjama stekao je veliku imovinsku korist.

Slovenački mediji navode da je Samardžija važio za dobavljača heroina koji je bio meta prikrivenih istražitelja slovenačke policije u avgustu 2020. godine. Tajni agenti su od njegovih kurira kupovali heroin, a na kesicama su pronađeni Samardžijini otisci prstiju.

Prilikom hapšenja u okviru akcije “Tokio” na Jahorini, u apartmanima gdje je boravio, pronađeni su droga, novac i oružje. Konkretno, oduzeti su jedan kilogram kokaina, 8.000 KM, 122.580 eura, četiri pištolja, laptop, više mobilnih telefona, manja količina marihuane, 20 metaka kalibra 9×19 mm i više vozila, uključujući “VW Golf 7”, “VW Polo”, “Audi RS3”, “Ford Focus” i “Škoda Octavia”.

Samardžija se trenutno sumnjiči za krivična djela “Organizovani kriminal” u vezi sa “Neovlašteni promet opojnim drogama”, “Pranje novca” i “Ometanje rada pravosuđa”. Tužilaštvo nastavlja rad na istrazi prije podizanja optužnice.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija