Tužilaštvo traži veće kazne za Vidovića i Bulatovića

Tužilaštvo traži veće kazne za Vidovića i Bulatovića


Pod velikim mjerama obezbjeđenja u Vrhovnom sudu RS održano je žalbeno ročište u postupku protiv Saše Vidovića i Aleksandra Bulatovića, koji su nepravosnažno osuđeni na 37 godina zatvora zbog ubistva Miroslava Lazarevića u oktobru 2016. godine u Istočnom Novom Sarajevu.

Dojave o bombi

Sud je obezbjeđivalo na desetine pripadnika Intervente jedinice Sudske policije RS sa dugim cijevima, kao i pripadnici PU Banja Luka, koji su doslovno okružili zgradu suda. Razlog tome je što su ranije suđenja u ovom predmetu odgađana zbog dojave o bombi, ali i činjenice da je prije izricanja prvostepene presude u septembru prošle godine u Novom Sadu ubijen Aleksandrov otac Željko Bulatović, pa su mjere bezbjednosti podignute na najviši nivo.

Republički tužilac Dragica Glušac žalbom je tražila strožije kazne za optužene.

– Izrečene kazne nisu srazmjerene iskazanoj upornosti, bezobzirnosti i teškim posljedicama krivičnog djela. Od suda tražimo da uvaži žalbu Tužilaštva i da preinači prvostepenu presudu i optuženima izrekne kazne od po, najmanje, 25 godina zatvora – rekla je Glušac.

Tim odbrane žalbama je ukazivao da nema dokaza da su optuženi počinili krivično djelo za koje se terete, smatrajući da je prvostepena presuda nezakonita.

– Tražimo da se osuđujuća presuda ukine ili da se izrekne oslobađajuća presuda – rekao je Vidovićev branilac Rusmir Karkin.

Vidović je, kao i na ranijim ročištima, tvrdio da je nevin.

– Nisam ubio Miroslava Lazarevića. Nisam imao nijedan razlog da učestvujem u njegovom ubistvu – rekao je Vidović.

Bulatovićevu žalbu iznijeli su advokati Mirko Dabić, Mirna Delalić i Milan Petković, ocjenjujući da je činjenično stanje u prvostepenoj presudi pogrešno i nepotpuno. Smatraju da je došlo i do bitnih povreda postupka, kao i da je cijela istraga bila površna i neutemeljena, pa su zatražili ukidanje presude.

Bulatović je rekao da je i sam mislio pisati žalbu, navodeći da mu presuda nije razumljiva.

– Ništa iz presude ne razumijem da bi se na to mogao žaliti – rekao je Bulatović.

Pripemili i organizovali ubistvo

Prvostepenom presudom Vidović je osuđen na 19, a Bulatovića na 20 godina zatvora. Oglašeni su krivim da su pripremili i organizovali ubistvo Lazarevića, koji je 16. oktobra 2016. godine izrešetan u Golfu 7 u Istočnom Novom Sarajevu. U presudi se navodilo da su ubice pobjegle ukradenim terencem BMW X5 koji je nedugo nakon ubistva zapaljen ispred zgrade u Aleji lipa u Sarajevu. U njemu je izgorjela automatska puška iz koje je pucano i dva okvira metaka, od čega se 26 aktiviralo od visoke temperature. Građani su nakon paljevine vidjeli dva muškarca kako se udaljavaju od zapaljenog vozila i na osnovu opisa uhapšeni su Vidović i Bulatović.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija