Tužilaštvo traži zabranu političkog djelovanja za Milorada Dodika!

Foto: Srna

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je u optužnici protiv predsjednika manjeg bh. entiteta RS Milorada Dodika da se Dodiku izrekne mjera zabrane obavljanja funkcije predsjednika RS i zabrana obavljanja bilo koje javne funkcije u skladu s odredbama Krivičnog zakona BiH.

Tužilaštvo BiH u optužnici, koju je potvrdio Sud BiH, Dodiku i v.d. direktora “Službenog glasnika RS” Milošu Lukiću na teret se stavlja, kako se navodi, krivično djelo neizvršavanje odluke visokog predstavnika.

Prema navodima optužnice koju je objavio RTRS, Dodik je, potpisujući Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa u RS, svjesno prekršio odluku, kako se navodi, visokog predstavnika, iako je, dodaje se u optužnici, “bio svjestan da su te odluke u BiH obavezujuće u skladu s ovlaštenjima koja su mu data Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma”.

Predloženo je da se Dodiku zabrani političko djelovanje, a Lukiću zabrana aktivnosti u narednih 10 godina.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79