Tužilaštvo za Sejfovića i ostale traži 31 godinu zatvora!

 Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo danas je prilikom iznošenja završnih riječi u predmetu protiv Amela Sejfovića i ostalih, koji se terete za pljačku Raiffeisen banke tokom koje je stradao biciklista Kemo Bašić, od Kantonalnog suda u Sarajevu zatražilo da optužene osudi na ukupno 31 godinu zatvora za krivična djela koja im se stavljaju na teret.
Amel Sejfović, FOTO: ARHIV

Amel Sejfović, FOTO: ARHIV

Tužilac Dragan Slijepčević u završnim riječima naveo je da je Tužilaštvo tokom postupkla dokazalo da su optuženi počinili krivična djela koja su im optužnicom stavljena na teret, što je potkrijepljeno materijalnim dokazima, nalazima vještaka, kao i izjavama svjedoka.

– Ova presuda trebala bi biti poruka građanima da se kriminal ne isplati, da se za tri minute ne može zaraditi 300.000 maraka, kao ni pucati iz vatrenog oružja usred dana na izletištu – kazao je, između ostalog, Slijepčević. Dodao je da odbrana nije pružila ni jedan dokaz da je optuženi Sejfović bio finansijski stabilan, te da on i njegova sestra Alma Sejfović nemaju ni jedan dan radnog iskustva, niti su šta radom stekli. Što se tiče odbrane Hajradinovića, tužilac je kazao kako su svjedoci vidjeli pljačku na TV-u prije nego se i dogodila.

Slijepčević je dodao i to da je vještačenjem zrna metka otklonjena svaka dilema ko je pogodio Bašića, zaštitari ili Sejfović. Zrno metka, kako je kazao, odgovara automatskom oružju koje je korišteno u pljački, što je potvrđeno nalazima vještaka.

Slijepčević je rekao kako Tužilaštvo za Sejfovića nije pronašlo olakšavajuće okolnosti, dok je kao otežavajuće naveo to da je on i ranije osuđivan za krivično djelo razbojništvo pred Višim sudom u Podgorici, te da kazna od pet godina i 11 mjeseci zatvora nije postigla svoju svrhu.

– On je mjesec nakon odsluženja kazne počinio isto krivično djelo. Osim toga, ima još dvije pravosnažne presude, od kojih je jedna za napad na policajca uz upotrebu vatrenog oružja, a u obzir treba uzeti i bijeg iz pritvora tokom vođenja krivičnog postupka – kazao je tužilac.

Predložio je Sudu da ga proglasi krivim, te da mu za krivično djelo razbojništvo izrekne kaznu od devet godina, zatim dvije godine za pokušaj ubistva, devet za teško krivično djelo protiv sigurnosti ljudi i imovine, te sedam godina zatvora za oštećenje tuđe svari.

– Predlažem da mu se izrekne jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 18 godina – kazao je Sljepčević.

Sa privođenja nakon pljačke banke, FOTO: ARHIV

Što se tiče drugooptuženog Arifa Hajradinovića, tužilac je naveo kako u njegovom slučaju nema otežavajućih okolnosti, a da su olakšavajuće to što nije ranije osuđivan, kao i njegovo korektno držanje u istrazi i pred Sudom. Slijepčević je za njega predložio jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od devet godina.

Otežavajućih okolnosti za Almu Sejfović također nema, a tužilac je kao olakšavajuće naveo njenu raniju neosuđivanost, te saradnju sa Tužilaštvom i policijom, kao i to da je njen iskaz povezao materijalne dokaze.

– Za saizvršilačke radnje, prije i nakon počinjenog djela, Sudu predlažem da je osudi na kaznu ispod zakonskog minimuma, na četiri godine zatvora – rekao je Slijepčević.

Prema njegovim riječima, za Nizamu Beširević su olakšavajuće okolnosti to što nije ranije osuđivana, kao i njeno korektno dražnje pred Sudom, te je za nju predložio uslovnu osudu.

Tužilac je kazao da za Harisa Hajradinovića predlaže da se proglasi krivim, ali bez izricanja kazne, jer je svom bratu pomogao nakon počinjenja krivičnog djela i da on zbog toga ne može biti kažnjen. Za Gorana Šakotu predložio je adekvatnu kaznu, ali nije precizirao koju.

Sejfovićev advokat Muhidin Kapo od Vijeća je zatražio da završne riječi iznese na narednom ročištu, zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja, za koje je, kao potvrdu, donio medicinsku dokumentaciju. Njegovom zahtjevu, iz istih razloga, pridružili su se i ostali branioci, te je predsjednica Sudskog vijeća Žana Knežević sljedeće ročište zakazala za 14. mart, kada će odbrane iznijeti svoje završne riječi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79