Tužilaštvo zatražilo pritvor za Mutapa i Dupovca!

Hasan Dupovac, bivši načelnik za saobraćajne istrage MUP-a Kantona Sarajevo i Zijo Mutap, otac Alise Mutap, bivše djevojke Dženana Memića, koji su jutros predati u nadležnost Tužilaštvu BiH, ispitani su u ovoj pravosudnoj instituciji.

-Mjera pritvora tražit će se iz razloga opisanih u članku 132. točke b) i d) ZKP BiH, odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i naročitih okolnosti kaznenog djela zbog kojih bi boravak osumnjičenih na slobodi izazvao uznemiranje građana i javnosti – navode iz Tužilaštva BiH.

Odluka do kraja dana

Mutapov advokat Goran Dragović kazao je za Avaz da je njegov klijent ispitan u svojstvu osumnjičenog.

– Mogu potvrditi da je Mutap ispitan na okolnosti koje mu se stavljaju na teret. On je danas iznio svoju odbranu i to je ono što vam mogu reći za početak. Mi još ne znamo koje će Tužilaštvo BiH predložiti mjere. Očito da imaju još neke istražne radnje. Očekujemo da će tužilac do kraja donijeti odluku hoće li ići s prijedlogom za pritvor ili će Mutap biti pušten na slobodu – kaže Dragović.

Podsjećamo, Mutapa i Dupovca jučer su uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zbog zloupotrebe položaja i ometanja istrage u slučaju “Memić”.

Njima se na teret stavljaju i krivična djela pomoć učiniocu nakon počinjena krivičnog djela i nezakonito posredovanje.

Angažirao dvije osobe

Prema nezvaničnim informacijama “Avaza” SIPA je tražila dokaze koji se odnose na činjenicu da je uhapšeni Dupovac 2016. godine, odmah nakon nesreće na Ilidži, angažirao dvije osobe kako bi pronašle automobil Renault Clio, koji nema nikakve veze s nesrećom na Ilidži.

U tome mu je, navodno, pomogao i Zijo Mutap. Ovo vozilo koje su pronašli, iako se ne radi o policijskim istražiteljima, Dupovac je zatim predao istražnim organima na daljnje postupanje. Istražuje se jesu li ove osobe za tu usluge uzele novac.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79