Tužilaštvo ZDK ima različite aršine za državljane BiH i migrante: Za isto djelo državljanin BiH ide u zatvor a migrant na uslovnu?!

Da migranti u BiH imaju povlašten položaj pred zakonom svjedoči činjenica da bi nedavno uhapšeni migrant iz Maroka – Youness Valjy za pokušaj teške krađe, u Opštinskom sudu u Zavidovićima mogao biti osuđen tek uslovnom kaznom.

Piše: D. Pavlović

S druge strane, za isto krivično djelo, nekoliko mjeseci ranije, Opštinski sud u Zenici je Aldisa Kobića osudio na kaznu zatvora u trajanju od jedne i po godine.

Da Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona ima jedne aršine za državljane BiH a druge (blaže) za migrante vidi se iz ova dva primjera:

 Naime, Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona je krajem prošle godine podiglo optužnicu protiv Marokanca zbog krivičnog djela teška krađa u pokušaju. Optužnicu je, 28. decembra 2020. u cijelosti potvrdio sudija za prethodno saslušanje Opštinskog suda u Zavidovićima.

Migrant Youness Valjya, iz Maroka, koji boravi u BiH u Privremenom prihvatnom centru u Blažuju je 07. septembra 2020, oko 00,50 časova, u mjestu Moševac, opština Maglaj, nasilno ušao u vikend kuću vlasništvo G. F., tako što je pomoću podesnog predmeta razbio staklo na balkonskim vratima na spratu vikendice, a potom, kroz tako načinjen otvor ušao u unutra i ispremetao stvari. Srećom, po dojavi građana policajci PS Maglaj su ga uhvatili dok je preturao po stvarima.

Međutim, zeničko Tužilaštvo je Sudu predložilo da se migrantu samo izda kazneni nalog, te da donese presudu u kojoj će se Youness Valjy oglasiti krivim za učinjeno krivično djelo i izreći mu uslovnu presudu…

Podsjetimo da je u oktobru 2020. Opštinski sud u Zenici, postupajući po optužnici istog tužilaštva (Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona) donio presudu protiv državljanina BiH Aldisa Kobića osudivši ga na godinu i šest mjeseci zatvora piše Crna-Hronika

Dodajmo da je 03. januara 2019. u Zenici Kobić počinio isto krivično djelo, a na kraju je on po optužnici Tužilaštva osuđen na zatvorsku kaznu, dok se za migranta traži uslovna osuda…


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79