Tužilaštvu BiH će odmah formirati predmet protiv onih koji negiraju genocid

Ekspresno, nakon što je Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona kojima se kažnjava negiranje genocida i veličanje zločinaca Tužilaštvo BiH će formirati predmet protiv onih koji negiraju genocid.

U okviru predmeta pratit će se se objave i javno iznošenje stavova pojedinaca, skupina ili udruženja, u kojima se negira genocid, zločini protiv čovječnosti i ratni zločini u Bosni i Hercegovini.

“Nakon što je Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko donio dopune Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, kojima se zabranjuje i zakonom kažnjava negiranje genodida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, bit će formiran predmet u kojem će se pratiti i evidentirati sve objave pojedinaca, skupina ili udruženja, u kojima se iznose stavovi o negiranju genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina iznesene nakon stupanja na snagu ovih dopuna Kaznenog zakona”, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.

Prikupljanje materijala vršit će se u suradnji sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, a radi postupanja Tužiteljstva BiH i patnerskih institucija u okviru zakonskih ovlaštenja.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79