Tužilaštvu BiH stigla prijava: Ponovo postavljena sramotna ploča u čast zločinca Mladića kod Sarajeva

Dan nakon pisanja Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) o postavljanju nove ploče sa imenom Ratka Mladića na Vracama, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaprimilo je prijavu koja se odnosi na ovaj događaj.

Državno tužilaštvo je, kako se navodi u odgovoru, zaprimilo 9. marta, prijavu koja se odnosi na događaj ponovnog postavljanja ploče na Vracama, o čemu je BIRN BiH pisao jučer.

Iz Tužilaštva BiH za BIRN BiH nisu željeli otkriti više informacija, dodajući kako zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama prate dešavanja u javnosti i medijima koja se mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelima iz njihove nadležnosti.

Nakon što je u januaru ove godine na Vracama oštećena spomen-ploča sa imenom Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) osuđenog na doživotnu kaznu zatvora, Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo postavila je novu ploču sa istim tekstom kakav je prvobitno postavljen 2014. godine. Ona se nalazi na mjestu administrativne granice Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Iz Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo su objasnili da su ploču ponovo obnovili, jer je u prethodnom periodu bila uništena, ali negiraju da se njome iskazuje priznanje Mladiću. Iz ove organizacije tvrde da je ploča postavljena u čast formiranja dva bataljona.

Pločom se veliča narod koji je bio postrojen kada je tu bio i Ratko Mladić, rekla je osoba koja se javila na fiksni broj Boračke organizacije, ali koja nije željela da se predstavi.

“Čast nam je da je on bio tu”, kazao je, te dodao da ne vidi na koji način ploča veliča ratne zločince ili im dodjeljuje priznanje.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Haagu izrekao je prošle godine drugostepenu presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Mladiću za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Ploča je nekoliko puta bila prefarbana bojom, a zatim i očišćena, dok u januaru ove godine nije i fizički oštećena.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79