Tužioci će na dan izbora dežurati u regionalnim centrima SIPA-e

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine je najavljeno da će na dan izbora tužioci dežurati u regionalnim centrima Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Iz RS tvrde da je to ulijevanje straha, no komunikacijska strategija transparentnosti provođenja izbornog procesa je nešto na čemu je Tužilaštvo BiH počelo raditi još u maju. Za krivična djela izbornih prevara predviđene su kazne zatvora od tri do pet godina, piše Federalna.ba.

– Angažiranje tužilaca na izbornim biralištima bi trebalo osigurati transparentniji izborni ciklus, ali i ubrzati institucionalne postupke u slučaju da budu evidentirana krivična djela – rekao je vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanko Kajganić. Krivični zakoni u BiH jasno određuju nadležnost Tužilaštva u slučajevima krivičnih djela – izbornih prevara, a koje se odnose na Predsjedništvo i Parlamentarnu skupštinu BiH. Što u praksi znači sljedeće:

– Kada se desi hipotetički prijava da se u Brčkom ili bilo gdje počinilo krivično djelo koje je iz nadležnosti odgovarajućeg Tužilaštva BiH, na lice mjesta će izaći izaći tužilac da se obezbijede dokazi, a nadležnost za procesiranje takve vrste krivičnih djela je na Tužilaštvu BiH.

Prema najavi, tužioci će biti raspoređeni u regionalnim centrima SIPA-e u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli, dok će u drugim gradovima biti angažirani tužioci okružnih, odnosno kantonalnih tužilaštava.

Vehid Šehić, predsjednik Koalicije “Pod lupom”, smatra da ovo može biti motiv viđe građanima da izađu na izbore.

– Ovo će u prvom redu preventivno djelovati. Ja bih želio da oni nemaju posla, da konačno izbori budu pošteni i slobodni. Ali živimo u državi gdje je vanredno stanje kad su izbori i to produktovano od pojedinih stranaka i uvijek sam bio za to jer se moraju prosto uključiti sve institucije ove države. Intenzivnije uključivanje dalo je rezultate, barem kada govorimo o predizbornoj kampanji – rekao je Šehić.

CIK je od 1. septembra pa do danas, prema nezvaničnim podacima, zaprimio 96 prijava za preuranjeno kampanju, a do sada je izrečeno 16 kazni u iznosu od 36 hiljada maraka. Koalicija “Pod Lupom” je evidentirala oko 150 slučajeva kršenja predizborne kampanje.

– To pokazuje moralni i etički katakter pojedinih politčkih stranaka. U nekim državama krivična djela koja se tiču izbornog zakonodavstva su jedna od najtežih krivičnih djela jer falsifikovati izbornu volju građana je apsolutno neprihvatljivo. Neprihvatljivo je da volja građana ne bude u ponoć 3. oktobra vidljiva. Zbog toga građani moraju biti i posmatrači i na taj način doprinijeti transparentnom izbornom procesu. Onda možemo računati na potpunu efikasnost institucija – istakao je Šehić, prenosi Federalna.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79