Tužiteljica traži veće kazne: S rođakom ubio ženinog ljubavnika, osuđeni na po 12 godina zatvora

U Vrhovnom sudu RS-a održano je žalbeno ročište Bošku Kovačeviću (30) i Peri Miriću (45) koji su nepravosnažno osuđeni na po 12 godina i četiri mjeseca zatvora za ubistvo Davora Vitića (33) iz Milića, ljubavnika Kovačevićeve supruge.

Vitić je ubijen 21. jula 2018. godine na lokalnom putu u mjestu Bogaz kod Han Pijeska. Tužiteljica Svjetlana Brković je istakla da se žalba zasniva na dva osnova – pogrešno utvrđeno činjenično stanje samo za optuženog Kovačevića u vezi s nedozvoljenom proizvodnjom i prometom oružja, te drugi koji se odnosi na visinu kazne obojici.

Ona je ocijenila da je 12 godina i četiri mjeseca zatvora za teško ubistvo, preblaga kazna.

“Prijedlog je da se svakom optuženom izreknu veće kazne za svako pojedinačno djelo – dodala je Brković.

Odbrana je tražila da se njihove žalbe uvaže, presuda ukine i postupak vrati na novo suđenje.

Branilac Kovačevića, advokatica Belma Džuho – Balijagić je navela da je došlo do bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, dok je branilac Mirovića, advokatica Vesna Tupajić – Škiljević, ukazala da se ne radi o klasičnom saizvršilaštvu niti teškom ubistvu, kao i da njen branjenik nije poznavao ubijenog niti je imao motiv.

Prema optužnici, prije ubistva Kovačević je putem Facebooka i mobitela primio prijeteće i uvredljive poruke od Vitića. Dogovorili su da se nađu, a kada je Vitić svojim “golfom 2” stigao na dogovoreno mjesto i ugledao optuženu dvojicu kako mu s puškama idu ususret, pokušao je rikvercom pobjeći unazad, ali mu nije uspjelo. Kovačević i Mirović su repetirali oružje i zapucali, piše Faktor.

U optužnici se ističe da su ispalili dva hica, a Vitić je pogođen u čelo i preminuo je na mjestu događaja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79