Tužiteljstvo BiH: Predložen pritvor za dvojac koji je krijumčario migrante

Dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH, uputio je prema Sudu BiH, prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene Adila Bashira (1996.) i Adnana Alija (1996.), državljane Pakistana.

Dvojica osumnjičeni uhićeni su od strane policijskih djelatnika Granične policije BiH, prilikom krijumčarenja skupine od 13 ilegalnih migranata, koji nisu ispunjavali uvjete za zakonit ulazak i boravak u Bosni i Hercegovini.

Krijumčarenje migranata otkriveno je i spriječeno na širem području Zvornika, kada je u ranim jutarnjim satima, otkriveno plovilo na rijeci Drini, s krijumčarenim migrantima.

Policajci Granične policije BiH, zaplijeni su plovilo, priveli osumnjičene, nakon čega su ilegalne migrante, državljane Afganistana i Pakistana, saslušali i predali pod nadzor Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine, priopćeno je danas iz Tužiteljstva BiH.

Nakon privođenja i ispitivanja osumnjičenih, dežurni tužitelj uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora, iz razloga jer se radi o stranim državljanima, koji bi odlaskom iz BiH postali nedostupni pravosudnim institucijama BiH.

Prijedlog je upućen Sudu BiH, nakon čega je osumnjičenima i određen pritvor.

Tužiteljstvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama postupa u većem broju predmeta za kaznena djela ilegalnih migracija, čija učestalost je povećana u skladu s usložnjavanjem migrantske situacije u Bosni i Hercegovini.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79