Tužiteljstvo BiH spremno podići optužnicu protiv Mehmedagića i Debevca u aferi prisluškivanja

Tužiteljstvo BiH spremno podići optužnicu protiv Mehmedagića i Debevca u aferi prisluškivanja


Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je pri kraju istrage protiv suspendiranog predsjednika Suda BiH, Ranka Debevca, i bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), Osmana Mehmedagića Osmice.

Kako saznaje “Avaz”, optužnica će biti podignuta najkasnije za mjesec dana, odnosno krajem jula ili početkom augusta.

Optužnica u završnoj fazi

Prema informacijama portala, Tužiteljstvo BiH čeka samo potvrdu određenih vještačenja, dok je veći dio optužnice već pripremljen. Pod optužnicom bi se mogao naći i zaposlenik Suda BiH, Milisav Pijuk, koji je također uhapšen u ovom predmetu. Jedna od opcija je razdvajanje predmeta ili postizanje sporazuma o priznanju krivice.

Teške optužbe

Debevec i Mehmedagić su uhapšeni sredinom decembra prošle godine, a nakon tri mjeseca pritvora brane se sa slobode uz mjere zabrane. Optuženi su za zloupotrebu položaja, uništavanje dokaza o nelegalnom prisluškivanju, lažno predstavljanje i primanje mita. Tokom istrage, Tužiteljstvo je saslušalo više od 50 svjedoka, uglavnom zaposlenika Suda BiH i OSA-e, koji su detaljno opisali njihove radnje.

Uništavanje dokaza i svjedočenja

Jedan svjedok je tužiteljici Bojani Jolović detaljno opisao kako su, prema naredbama Osmice i Debevca, uništavani akti o prisluškivanju. Ovi akti su uključivali više od 60 dokumenata, a svjedok je objasnio zašto su prisluškivani dežurni suci Suda BiH i dva suradnika Tužiteljstva BiH. Na stotine materijalnih dokaza potkrijepit će navode Tužiteljstva.

Dodatne zloupotrebe

Priča o “agentima” OSA-e samo je dio zloupotreba za koje se tereti Debevec, koji se često predstavljao pod različitim imenima. Njegove problematične radnje uključuju i fotografije ulaska svjedoka u Tužiteljstvo, koje je Mehmedagić redovno dobijao na uvid.

Proširena istraga

Istraga protiv Debevca proširena je na primanje dara za trgovinu utjecajem. Ovo uključuje vozilo koje mu je poklonio autoservis “Kramar” iz Ljubuškog, koji je imao upravne postupke pred Sudom BiH, kao i sat vrijedan 15.000 KM koji mu je poklonio Zdravko Mamić, bjegunac od hrvatskog pravosuđa.

Ova afera predstavlja jedan od najozbiljnijih slučajeva zloupotrebe položaja i povrede zakona u nedavnoj historiji Bosne i Hercegovine, te će ishod ovog postupka imati dalekosežne posljedice za pravosudni sistem zemlje.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija