Tuzla dobila prvi mural posvećen žrtvama nasilja u porodici

Tuzla je dobila prvi mural posvećen zaštiti žrtava nasilja u porodici, a oslikan je na zidu kuće koja se nalazi u jednom od najprometnijih dijelova grada „skveru“. Mural je urađen u okviru kampanje „Čuješ, Vidiš Znaš – Reaguj! Pozovi 122“, i ima za cilj da kroz umjetnost pošalje javnu, svima vidljivu poruku – da sve posmatrače podsjeti da nasilje u porodici nije privatni već društveni problem, da pokaže žrtvama nasilja u porodici da nisu same i da postoje institucije koje im mogu pružiti zaštitu, pomoć i podršku.

Izrada murala dio je aktivnosti Udruženja građana „Vive Žene“ Tuzla, u okviru projekta „Prevencija i sprječavanje nasilja na području Tuzlanskog kantona“ kojeg reliziraju u partnerstvu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova TK. Projekat se provodi u sklopu regionalnog projekta „Sprovođenje normi, mijenjanje stavova“ kojeg finansira Europska unija, a provodi UN Women. Idejno rješenje murala uradio je Dejan Slavuljica, grafički dizajner, a oslikao ga je Fadil Ljubović, bachelor likovne umjetnosti, smjer produkt dizajn.

Diljem svijeta murali se koriste kao sredstvo komunikacije i prenošenja poruka na jedan kreativan način, također murali označavaju vrijednost jedne lokacije i postaju dijelom kulturnog turizma, prema riječima Aide Mustačević-Cipurković, koordinatorice projekta, želja „Vive Žene“ bila je da ostave nešto trajno gradu Tuzla.

– Na ovaj način možemo stalno da podsjećamo građane da razmišljaju o problemu nasilja u porodici koji je društveni problem i dotiče sve nas. Ako se neko od nas ne susreće sa ovim problemom ne znači da se on u našoj bližoj okolini ne dešava, a čije žrtve često budu i djeca. Mural treba da bude podsjetnik da se od ovog problema ne možemo distancirati i da svi imamo priliku reagirati. Uvijek je neko pored nas ko može biti žrtva nasilja, a mi imamo i obavezu i odgovornost prijaviti nasilje policiji koja je jedan od najznačajnijih i često prvih kontakata za žrtve–istakla je Aide Mustačević-Cipurković.

Mural u Tuzli na slikovit način prikazuje kroz koje probleme i strahove žrtva nasilja u porodici prolazi, ukazuje na to da je policija tu da pruži zaštitu, ali daje i informacije o Sigurnoj kući koja djeluje u sklopu Vive Žene koja može da pruži utočište, zaštitu i oporavak žrtvama nasilja u porodici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79