Tuzla: Ekipa Hitne pomoći, policija i volonteri spašavali život dječaku čija je majka poginula u Siriji

Broj migranata koji pokušavaju preko teritorije BiH da se domognu država članica EU ne jenjava.

Među, migrantima posljednjih dana sve je više i maloljetnika koji u Tuzlu pristižu prilično iscrpljeni i teškog zdravstvenog stanja.

O migrantima još uvijek brinu samo volonteri koji im pomažu na način da im obezbijede u skladu sa svojim mogućnostima, hranu, deke, odjeću, obuću higijenske potrepštine i po potrebi prenoćište ukoliko su u pitanju žene s malom djecom.

Migranti koji dođu u Tuzlu nakon što se prijave u Službu za poslove sa strancima borave u i oko Glavne autobuse stanice odakle dalje vozom i autobusima idu prema Unsko-sanskom kantonu, piše Tuzlanski portal.

Tako je kasno sinoć zahvaljujući volonterima, službenicima MUP-a TK, a posebno ekipi Službe za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja Tuzla spašen život jednog maloljetnog dječaka čija je majka poginula u Siriji.

Dječak kome je pružena pomoć kako saznajemo bio je u društvu svog oca koji je inače iz Iraka.

Naime, volonteri su primjetili da je dječak koji se nalazio na Glavnoj autobuskoj stanici u veoma lošem zdravstvenom stanju i kako navode jedva da je pokazivao znakove života.

Nakon, intervencije policije i ekipe Hitne pomoći Tuzla dječaku je pružena prva pomoć i prevezen je u UKC Tuzla gdje je zbrinut u Dnevnoj bolnici.

Tuzlanski volonteri kako kažu jedino imaju razumijevanja od strane policije i Hitne pomoći sa kojima sarađuju dok sve druge institucije i dalje okreću glavu od ovog problema.

Nedavno je donešena odluka kako će Služba za poslove sa strancima u Tuzli biti izmještena sa trenutne lokacije u blizini hotela Mellain u krug oko Glavne autobuse i željezničke stanice.

Međutim, već danas nova grupa migranta među kojima ima i nekoliko maloljetnika stigla u Tuzlu i nalaze se ispred Službe za poslove sa strancima gdje će izvršiti prijavu, a nakon toga krenuti dalje u nadi da će što prije zakoračiti na teritorij Evropske unije.

Iz UNICEF-a Bosna i Hercegovina nedavno su najavili kako će upravo maloljetni migranti i njihova dječija prava biti u fokusu ove organizacije u narednom periodu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79