Tuzla: Fondacija “Jusuf Nurkić” donirala mamograf Domu zdravlja

U prostorijama Doma zdravlja Tuzla danas je realizovana primopredaja digitalnog mamografa čiju su nabavku finansirale Fondacija “Jusuf Nurkić” i Vlada Tuzlanskog kantona.

Fondacija je obezbijedila 420.000 KM, a Vlada TK 40.000 KM.

– Kao predstavnik, prijatelj i tetak Jusufa Nurkića čast mi je što prisustvujem primopredaji mamografa. Poznato je da je Jusuf Nurkić u humanitarnim aktivnostima i evo danas je zahvaljujući njemu realizovana aktivnost nabavke mamografa za preventivnu dijagnostiku raka dojke. Bit ćemo podrška svima koji su transparentni i koji rade za dobrobit građana – kazao je Elvedin Trakić, predstavnik Fondacije “Jusuf Nurkić”.

Medicinski direktor Doma zdravlja Samir Mačković je istakao kako su uposlenici radili na dotrajaloj i analognoj opremi te da je ova donacija veliki korak ka implementaciji procesa digitalizacije.

– Zahvaljujem se našem proslavljenom košarkašu Jusufu Nurkiću. Ovo je jedno veliko djelo. On se dokazao na sportskom polju, ali i na humanitarnom. Mi smo imali veliki problem s opremom, ali i kadrovima. Radili smo na zastarjeloj i sporoj opremi. S ovim aparatom idemo ka digitalizaciji, a mi nismo nikada mogli nabaviti jedan ovakav aparat – rekao je Mačković.

Vlada TK je osigurala 40.000 KM i svjesni su da bez podrške Jusufa Nurkića i njegove fondacije ne bi ovako brzo nabavili prijeko potreban mamograf.

– Moram se zahvaliti u ime Vlade TK porodici Nurkić i našem dobročinitelju Jusufu koji godinama pomaže, možda javnost to i ne zna, i pomaže u svim segmentima društva. Najviše kantonu u kojem je ponikao i svoju općinu. Zaista mu mnogo hvala – rekao je Vedran Lakić, ministar finansija TK.

Fondacija “Jusuf Nurkić” je preko UNDP-a BiH i Vlade TK dala podršku aktivnostima prevencije raka dojke, a očekivanja su da će liste čekanja u Domu zdravlja biti znatno kraće.

– Mamograf je ovdje, danas je zvanično isporučen. To je rezultat finansijske pomoći prvenstveno našeg košarkaša Jusufa Nurkića, ali i uz osigurano finansijsku kontribuciju Vlade TK. Zbilja mi je želja da i ubuduće nastavimo realizovati slične projektne aktivnosti kako razvojnog karaktera tako i one koje imaju veliki značaj za naše građane – rekao je Aldin Međedović, predstavnik UNDP-a.

U narednim danima mamograf će biti instaliran i testiran, a nakon toga će biti pušten u rad.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79