Tuzla i Sarajevo se i dalje suočavaju s problemima vodosnabdijevanja u 2024. godini

Tuzla i Sarajevo se i dalje suočavaju s problemima vodosnabdijevanja u 2024. godini


Nedostatak vode u Tuzli i Sarajevu postao je ozbiljan problem koji zahtijeva pažnju, a u ovom tekstu je analizirano kako se ova dva velika grada suočavaju s tim izazovom, izvještava Fokus.ba

Ljetna suša koja je zahvatila veći dio BiH izazvala je pad vodostaja i presušivanje mnogih izvorišta, zbog čega su građani širom zemlje osjetili posljedice u vidu problema s vodosnabdijevanjem, a neki su se morali suočiti i s redukcijama vode.

Tuzla je, prvi put nakon 18 godina, uvela tzv. prigušenje sistema, što podrazumijeva prekid vodosnabdijevanja tokom noćnih sati, kao odgovor na ovu situaciju.

Ograničenje vodosnabdijevanja

“Mi smo morali uvesti prigušivanje sistema kako bi obezbijedili svima da imaju ravnomjerno i kontinuirano vodosnabdijevanje onaj period“, izjavio je rukovodilac distribucije vode u JKP ”Vodovod i kanalizacija” Tuzla Esad Hasanović.

Iz tuzlanskog Vodovoda ističu da se zahvaljujući postrojenju za interventno vodosnabdijevanje, Tuzla izdvaja u odnosu na ostale gradove koji se suočavaju s problemima nedostatka vode.

“Mi smo obnovili prije godinu dana kompletnu jednu limebransku liniju od 100 sec/l koja je pokazala puni efekat u ovim danima, što znači da je radila sa 94/5 litara i dala je izvanredne rezultate, tako da investicija koja je koštala blizu tri miliona KM pokazala se puno opravdano, jer da nije bilo tog postrojenja sigurno bi i u Tuzli bilo određene vrste redukcije”, kaže Aid Berbić, direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” Tuzla.

Građani Sarajeva suočili su se sličnim problemima, ali pored suše, dotrajala infrastruktura i povećana potrošnja vode doprinijeli su tome da ograničenje u vodosnabdijevanju postane neizbježno.

” 50-70 godina starosti je vodovodni sistem. Nešto je kroz projekte VIK rekonstruisano ali to je veoma mala metraža zamijenjena a to je problem broj dva zato što imamo visoke gubitke zbog starosti i stanja stroja instalacija” , izjavio je Adnan Šerak, izvršni direktor za kanalizacioni sistem u KJKP “Vodovod i kanalizacija” Sarajevo.

U sarajevskom Vodovodu kao rješenje vide izgradnju rezervnog bazena, koji smatraju dugoročnim, generacijskim projektom. Naglašavaju da im je za realizaciju potrebna podrška nadležnih, koju bi uskoro mogli dobiti.

“Mi smo trenutno u drugoj polovini tranše kredita i nama je želja da obnovimo što veći broj kilometara vodovodne mreže kako bi se ti kvarovi prevenirali, kako bi se ta curenja zaustavila“, kazao je ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenje i zaštite okoliša KS, Bojan Bošnjak.

Ono što povezuje oba grada, a s čim su zadovoljni predstavnici vodovoda, jeste kvalitet i ispravnost vode koja se dostavlja građanima.

“Mi smo dali nalog da naša Služba koja se bavi ocjenom kvaliteta vode vrši dodatne analize svakodnevno kako bi bili sigurni da građani grada Tuzle dobijaju ispravnu vodu za piće, tako da nijedan nalaz koji je rađen a radili smo između 10-15 svaki dan, nije pokazao da je kvalitet vode ispod norme koju propisuje Zavod za javno zdravstvo, odnosno koje su propisane uredbama o pitkoj vodi”, rekao je Aid Berbić.

Svakodnevna testiranja

“Mi svakodnevno radimo testiranja sa 30 određenih lokacija, testiranje vode. Pored toga imamo eksterne laboratorije koje testiraju tu vodu. Smatramo da naša laboratorija poredeći sa regionom je u vrhu ljestvice i na osnovu svih analiza voda je potpuno ispravna za piće”, ističe Adnan Šerak.

Predstavnici oba Vodovoda se slažu da je najvažnije osigurati građanima stalan pristup pitkoj vodi. Gradovi ulažu napore u održiva rješenja, poput obnove zastarjelih cjevovoda.

Također ističu da je cilj osigurati redovnu distribuciju vode uz minimalne prekide, jer bez kvalitetne i dostupne vode, ekonomski razvoj i napredak društva bili bi ozbiljno dovedeni u pitanje.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija