Tuzla jutros najzagađenija, zrak vrlo nezdrav za stanovništvo

Tuzla je jutros najzagađeniji bh. grad i zrak je na području tog grada vrlo nezdrav za stanovništvo. Indeks kvaliteta zraka jutros je u Tuzli iznosio 208, a vrijednost PM2,5 čestica 104.

Kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme na području tog grada moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani, upozoravaju iz “Eko-akcije”.

Zrak nezdrav u još nekoliko gradova

Prema mjerenjima u 7 sati, kvalitet zraka je nezdrav na području Ilijaša, gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 200, a vrijednost PM10 čestica 157, zrak je, također, nezdrav na području Živinica i Lukavca, gdje su izmjereni indeksi kvaliteta zraka iznosili 189 i 167, te na području Jajca i Zenice, gdje su indeksi kvaliteta zraka iznosili 165 i 164.

U takvoj situaciji u vezi s kvalitetom zraka stanovništvo se upozorava na moguću pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i dišnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje. Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe.

Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

U Sarajevu jutros zrak nezdrav FOTO: AVAZ

Na području glavnog grada BiH zrak je jutros nezdrav za osjetljive grupe stanovništva. Indeks kvaliteta zraka iznosio je 122. Slična situacija je i na području Doboj-Istoka, gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 111.

Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca na tim prostorima trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Indeks kvaliteta zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpordioksida (SO2) i emisije ugljenmonoksida (CO)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79