Tuzla se oprostila od dede Hamida: Najveći hizmećar Kraljeve džamije svaki dan je dolazi (FOTO)

U Tuzli je danas klanjana dženaza-namaz hadžiji Hamidu Mujoviću, hizmećaru Kraljeve džamije.

Rahmetli Hamid preselio je u srijedu u 84. godini života. Harem Kraljeve džamije bio je mali da primi sve one koji su došli oprostiti se od hadžije Hamida te su pojedini dženazu-namaz klanjali i van harema ove centralne džamije Muftijstva tuzlanskog.

Dženazu-namaz predvodio je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, a prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla hfz. Ahmed-ef. Huskanović. On je podsjetio na činjenicu da je hadžija Hamid svakodnevno dolazio iz Simin Hana, mjesta udaljenog nekoliko kilometara od Kraljeve džamije kako bi hizmetio džamiji i kući odlazio tek poslije jacije.

Naučili smo puno od njega, i riječima i djelom. Nije ga se moglo omesti u sticanju znanja. Nas je, imame podsticao na učenje, bio mu je izuzetno drag svaki naš uspjeh. Hadžija jeste bio specifičan i čovjek je kojeg ćemo dugo pamtiti – kazao je hafiz Huskanović.

Okupljenim vjernicima obratio se i imam Kraljeve džamije hafiz dr. Edin-ef. Peštalić.

Kome Allah hoće da ukaže počast On mu olakša da čini ono u životu što je najbolje i najlakše za njega. Našeg hadžiju Allah je učinio hizmećarom ovog džemata i hizmećarom naše Islamske zajednice i čestitih ljudi. Ova brojnost i ovolika dženaza je za poželjeti. Ispred ove džamije smo ispraćali i našu veliku ulemu, i naše velikodostojnike, i naše ljude koji su bili čestiti u politici.

Vjerujem da je nakon dženaze veliki broj ljudi razmišljao o tome ko će ga naslijediti, ko će njegovu poziciju dobiti. Ja vas pitam, braćo, ko li će hadžiju naslijediti? Je li iko od nas pomislio ‘evo prilike za mene’? – istakao je hafiz Peštalić, piše Preporod.

Ukop rahmetli Hamida Mujovića obavljen je u haremu Džindijske džamije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79